Introductie

In 1931 gebouwd naar ontwerp van A.M.J. Sevenhuijsen. Omstreeks 1938 kregen de beide vleugels een extra verdieping, ditmaal naar ontwerp van Dick Greiner. De architect Greiner heeft onder andere bij het bureau Ed. Cuypers gewerkt, waar ook Michel de Klerk, Piet Kramer en Joan van der Meij hebben gewerkt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Montessorischool (locatie bovenbouw), Haarlem
Adres(sen) Louise de Colignylaan 3
Postcode(s) 2012 SR
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Haarlemsche Montessorivereniging
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) A.M.J. Sevenhuijsen, Dick Greiner
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Haarlemse Montessorivereniging
Huidige functie Lagere School
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat om een tweede vestiging van de in 1925 geopende Montessorischool. Het gebouw staat in de onmiddellijke nabijheid van het oorspronkelijke schooltje. Uitbreiding werd noodzakelijk door de grote toestroom van leerlingen. In het eerste gebouw vinden thans de kleuters onderdak; in het tweede is de bovenbouw gehuisvest. Architect Sevenhuijsen ontwierp beide gebouwen, die ook beide op een zgn. vlinderplattegrond gebaseerd zijn. Ook de tweede school werd te klein, waarna architect Dick Greiner het van een verdieping voorzag. In de jaren 90 onderging de school een restauratie.

Exterieur

De school staat in een van de luxueuzere wijken van Haarlem, dicht bij Han van Loghems woningbouwproject 'Tuinwijk Zuid' Opmerkelijk vind ik de hoogte van het complex. Je kunt de oorspronkelijke maat er als het ware nog van aflezen. De rietgedekte kap lijkt me voor een schoolgebouw hoogst uitzonderlijk. Hoewel de opzet, en hier en daar de detaillering, de invloed van de Amsterdamse School verraden, is het toch de zakelijke uitwerking van de architectuur die zich het meest manifesteert. Een soort eerbetoon, maar vooral afscheid van de Amsterdamse School, wat mij betreft. Een mooi, optimistisch en krachtig gebouw.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Wagt e.a., Architectuurgids Haarlem (Uitgeverij 01 2005).
2. Lijst gemeentelijke monumenten van Haarlem.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik vind het een erg sterk gebouw; een voorbeeld van een expressieve en zakelijke architectuur. Een architectuur die misschien kenmerkend is voor een overgangsfase.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.