Introductie

De Amsterdamse School was geliefd om gebouwen die bijdroegen aan vernieuwing. Hier een Montessorischool in Haarlem Zuid.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Montessorischool, Haarlem
Adres(sen) Churchilllaan 70
Postcode(s) 2012 RR
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Haarlemsche Montessorivereniging
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) A.M.J. Sevenhuijsen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1925
Huidige eigenaar Haarlemse Montessorivereniging
Huidige functie Lagere School
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513475

Achtergrond

Zeer opmerkelijk is het feit dat Maria Montessori het schooltje in 1925 zelf heeft geopend. Al na enkele jaren kon men de toestroom van leerlingen niet aan en werd in de directe nabijheid een nevenvestiging geopend, ook van de hand van Van Sevenhuijsen. Het schooltje biedt nu onderdak aan de eerste twee groepen; de groepen 3 t/m 8 zijn gehuisvest in de nevenvestiging.

Exterieur

Het schooltje is in een van de luxueuzere wijken van Haarlem gesitueerd, op een steenworp afstand van Van Loghems fameuze woningbouwcomplex 'Tuinwijk Zuid'. Het gebouw heeft een zogenaamde vlinderplattegrond. De leslokalen, leerkamers geheten, zijn gegroepeerd rond een centrale ontmoetingsruimte die bekroond is met een lantaarn. In de jaren 90 is de school gerestaureerd en zijn de oorspronkelijke kleuren teruggebracht. Van Sevenhuijsen ontwierp behalve de nevenvestiging ook de woning Julianastraat 11 in Haarlem.

Interieur

Niet bekend. Wel staat vast dat Sevenhuijsen ook het meubilair ontwierp.

Recente ontwikkelingen

In de jaren 90 van de vorige eeuw is het gebouw gerestaureerd.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/49809

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

geen persoonlijke connectie

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.