Introductie

Voormalige bioscoop in Schiedam, van de hand van een Schiedamse architect, met in de begindagen een Schiedams orgel!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Monopole bioscoop (v.m.), Schiedam
Adres(sen) Hoogstraat 99
Postcode(s) 3111 HC
Plaats (provincie) Schiedam (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Maatschappij tot Exploitatie van Lichtbeeldenkunst NV
Oorspronkelijke functie Bioscoop
Betrokken architect(en) A. Stahlie
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar
Huidige functie Genootschapsgebouw, Café, Uitgaansgelegenheid
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1921 gebouwd als bioscoop Pandora met 326 stoelen in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Lichtbeeldenkunst NV (Schiedam) door de Schiedamse architect Stahlie. De orgel in het gebouw (voor de muzikale begeleiding van de zwijgende films) was afkomstig van de Schiedamse firma Standaart Orgelfabriek. Tussen 1932 en 1938 heette de bioscoop City, om hierna de naam te krijgen waaronder het gebouw bekend staat: Monopole.

Monopole sloot in 1968 de deuren; omstreeks 2001 kocht de gemeente het sterk in verval geraakte pand op. Het heeft in de loop der jaren diverse bestemmingen gehad, waaronder als bibliotheek. Enkele tijdelijke horeca/culturele pop-up evenementen hebben gebruik gemaakt van het pand; tegenwoordig is er Kunst Caffè gevestigd..

(NB. Dit is een aangepast artikel. De oorspronkelijke titel van dit object was: 'Warenhuis (v.m.), Appelmarkt-Hoogstraat, Schiedam'. Gezien de historie van het pand en naam waaronder het in Schiedam bekend staat is de naam aangepast. Ook is informatie en beeldmateriaal toegevoegd.)

Exterieur

Markant hoekpand, gelegen in het centrum van Schiedam tegenover het Stedelijk Museum, gebouwd in een verstrakte variant van de Amsterdamse School. De gevelvlakken hebben een sterke verticale werking en een gebroken dakpartij met een natuurstenen lijst. Op gevels en de hoeken is veel gebruik gemaakt van getand metselwerk. Rondom de (vroegere) hoofdingang is veel natuursteen verwerkt. Opvallend zijn de kleine ramen met glas in lood, waarbij die op de begane grond strakke lijnen hanteert zijn en de hoger gelegen zwieriger zijn en meer tegen art nouveau aanleunen.

Het hogere hoekgedeelte wordt in de top gedomineerd door een groot raam. Wellicht zat hier oorspronkelijk een soortgelijke raampartij zoals aan de weerszijden. Nu zitten er de van de Amsterdam School typerende smalle brede ruiten; op de foto uit de jaren 50 zitten hier weer vierkante raampjes.

In 2014 zijn aan de zijde van de Appelmarkt vier gevelopeningen vervangen door grote uitspringende ramen, waardoor kleine erkertjes ontstonden.

Interieur

Gezien foto's van de diverse tijdelijke uitbaters de laatste jaren is het interieur tegenwoordig kaal en lijkt het ontdaan van elke vorm van originele elementen.

Links

1. http://www.cinemacontext.nl/id/B000961
2. http://www.regtoparchitecten.nl/?portfolio=gevelwijziging-vml-bioscoop-monopool-appelmarkt-schiedam-3
3. http://www.bureaupolderman.nl/Restauratie/Projecten/Monopole
4. https://www.flickr.com/photos/fransvanleeuwen/7965008880/in/photolist-d8QKDj-7RxJev-d8Q4if-93CT8t-d8Q3LU-d8Q57y-d8Q4Gf-bzNjq8-7pdPiV
5. http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=68&t=1863829
6. http://geschiedenisvanschiedam.nl/verhaal-van-schiedam-standaart-in-schiedam/
7. http://standaart-orgels.nl/werklijst-bioscooporgels.html
8. http://www.annavastgoedencultuur.nl/locaties/monopole/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik vind het een karakteristiek pand, markant gelegen op een hoek. Ondanks het wat gesloten karakter van de gevels toch van cultuurhistorische waarde.

Ingezonden door: marcel overbeek

marcel overbeek

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.