Introductie

Dit blok van J. Kuiler is één van de weinige panden in de Amsterdamse Schoolstijl die vandaag de dag nog in de Indische Buurt te zien zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Molukkenstraat hoek Valentijnkade, Amsterdam
Adres(sen) Valentijnkade 35-44, Molukkenstraat 547-589
Postcode(s) 1095 JH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) J. Kuiler
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1925
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Sinds de afbraak van veel panden in de Amsterdamse Indische buurt in de jaren 80 en 90, meestal als gevolg van ernstige funderingsproblemen, resten hier nog maar weinig Amsterdamse School panden. Dit blok aan het eind van de Molukkenstraat op de hoek van de Valentijnkade heeft de sloop overleefd en is zelfs deels in vroegere glorie hersteld. Foto's uit de jaren 80 laten nog zien dat de oorspronkelijke hoekopbouw was gesloopt en vervangen door een dakoverstek. Slechts een paar delen van het blok aan de Valentijnkade hadden nog de oorspronkelijke rechte gevelbeëindiging. Het blok is volgens de Atlas Gordel 20-40 van de hand van Kuiler. Voor zover ik kan nagaan gaat het hier om Jan Kuiler, die bekend is van zijn Amsterdamse School gebouwen in Groningen. Als het inderdaad van Jan Kuiler is, gaat het om een redelijk zeldzaam gebouw van hem in Amsterdam, hoewel er in deze buurt nog wat panden staan (of stonden) waaraan zijn naam is verbonden. Iets verderop aan de Valentijnkade staat zelfs nog een heel eenvoudig rijtje van zijn hand, ingeklemd tussen een blok van Van der Meij en het schoolgebouw.

Exterieur

De herstelde hoektoren Molukkenstraat-Valentijnkade vormt een imposante entree tot Amsterdam oost, aan de ringvaart op de grens van de lager gelegen Watergraafsmeer. De hoek staat er wel een beetje alleen bij aangezien het er tegenover gelegen blok (van Gulden) geen overeenkomstige torenachtige opbouw kent. Elders in de stad is meestal moeite gedaan om torens symmetrisch aan te brengen, zeker op zo een prominente plaats. De rond lopende zolderramen met een rand daar boven fungeren als een soort uitkijkpost. De panden aan de Valentijnkade met hun rechte gevelbeëindiging zijn regelmatig van opbouw en hebben een eenvoudig verticaal accent van bakstenen boven de voordeuren en een kleine trappenhuisbekroning met geaccentueerde zolderraampjes. Deze opbouw is ook te vinden in de Molukkenstraat maar daar is de later aangebrachte dakoverstek gehandhaafd en bovendien zijn de gevels bruin geschilderd. Hier zien we ook nog kunststof kozijnen. De eenheid van het blok is daardoor verloren gegaan. Vermoedelijk zijn de panden in verschillende handen en heeft alleen de eigenaar van het deel op de hoek en langs de kade de renovatie ter hand genomen. Dit heeft er helaas ook toe geleid dat de hoekopbouw niet in zijn geheel is gereconstrueerd. Links mist nog een stukje boven de gevel aan de Molukkenstraat. Maar dat zie je alleen als je de historische beelden vergelijkt met de situatie van nu.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://beeldbank.amsterdam.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Eén van de weinige bewaarde Amsterdamse School panden in deze buurt en daarom waard om hier vastgelegd te worden. Bovendien ook nog met mooi AS kenmerken. Pas op oudere foto's zag ik dat de hoekopbouw ooit gesloopt was en op een gegeven moment weer terug is gebracht. Misschien kan een van de lezers van deze website meer over het herstel vertellen. Ook ben ik benieuwd of het inderdaad gaat om een pand van Jan Kuiler, de architect die zo veel in Groningen heeft gebouwd.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.