Introductie

"Alsof we ons ineens in Amsterdam-Zuid bevinden"!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Molièrelaan 208-210, Brussel
Adres(sen) Molièrelaan 208-210
Postcode(s) 1050
Plaats (provincie) Elsene (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Land België
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Joe Ramaekers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1930
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nummer 17114

Achtergrond

De Molièrelaan/Avenue Molière is één van de mooiste lanen van Brussel. De laan is bijna twee kilometer lang en spreidt zich uit over de gemeentes Vorst, Elsene en Ukkel. De laan werd aangelegd in de beginjaren van de twintigste eeuw als onderdeel van een totaal nieuwe wijk. Binnen de nieuwe wijk werden aan de Molièrelaan de meest prestigieuze woningen gebouwd, die soms het aanzien van kleine paleizen hebben. We zien een zeer brede waaier aan stijlen, van het eclecticisme tot de Beaux-Arts stijl; kenmerken van de Art Nouveau wisselen af met tendensen van het modernisme. Zo bouwde Henry van de Velde er een bijzonder huis van gele baksteen voor de juweliersfamilie Wolffers (Rue Alphonse Rénard 60). Liefhebbers van architectuur lopen niet voor niets graag door de prachtige wijk met licht glooiende straten.

Exterieur

Op de hoek van de Molièrelaan en de Joseph Stallaertstraat ontwierp de Brusselse architect Joe Ramaekers een appartementengebouw van acht bouwlagen, dat één van de opvallendste gebouwen in de wijk is, aangezien de stijl nogal afwijkt van de overige panden. Het hart van de Amsterdamse School liefhebber gaat sneller kloppen bij het zien van deze baksteenkolos van de vrij sombere "violetkleurige belvédère-baksteen". Prachtig is het lijnenspel dat ontstaat door de metselverbanden, de diepliggende voegen en de uitkragende delen. Alsof we ons ineens in Amsterdam-Zuid bevinden, bij het Nieuwe Huis of Huize Lydia. We herkennen meer van de Amsterdamse School: de gevels worden geritmeerd door brede erkers op twee traveeën; een veelhoekige hoektoren wordt bekroond met banden van lichtjes inspringende bakstenen; de vensters bestaan uit vier delen; hogere delen van de gevel wijken terug. De hoofdingang bevindt zich in een diepe portiek met bijzonder gemetseld plafond en bellenborden waarvan het rechter bord in imposante letters CONCIERGE vermeldt. Links en rechts in de gevel bevinden zich twee meer discrete toegangsdeuren, de eerste naar de conciërgewoning, de tweede naar een appartement.

Interieur

De gemeenschappelijke delen (hal, portalen, trappenhuis) komen erg Nederlands over en doen door de lichtgele keramische tegels, afgezet met zwarte randen, denken aan panden als Huize Lydia of scholen van Cornelis Kruyswijk. Op de vloeren ligt granito en de deuren van de liftkooien zijn voorzien van bakstenen pilasters. In de gangen bevinden zich geometrische glas-in-loodramen en verlichtingsarmaturen voorzien van glas-in-lood. In de appartementen bevinden zich deuren die met hun drie verticale stroken gematteerd glas doen denken aan de in Nederland alom tegenwoordige paneeldeuren. Een uitgebreide beschrijving van het interieur met een groot aantal foto's is te vinden in het boek Intérieurs bruxellois Modernisme & Art Déco.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is mooi geconserveerd. Op oude foto's is te zien dat vroeger het houtwerk donker van kleur was. Cécile Dubois spreekt van donkergroen met een vergulde bies. Dit zal een bijzonder mooie combinatie met de baksteen zijn geweest. Het is beschermd sinds maart 1995.

Gebruikte bronnen

1. Cécile Dubois, Bruxelles Art Déco (Uitgeverij Racine, Brussel, 2014).
2. Louis-Philippe Breydel & Sandra Caltagirone, Intérieurs bruxellois. Modernisme & Art Déco (Alice Éditions, Brussel, 2004).
3. Bénédicte de Marmol, 'De Molièrelaan en de Berkendaalwijk'. In: Collectie Brussel Stad van Kunst en Geschiedenis, nr 33. (Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 2002).

Links

1. http://www.irismonument.be/nl/object/17114
2. https://notinyourguide.wordpress.com/2017/12/28/joe-ramaekers/
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Moli%C3%A8relaane
4. http://erfgoed.brussels/ontdekken/publicaties/brussel-stad-van-kunst-en-geschiedenis/de-molierelaan

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit gebouw in Brussel stond al een hele tijd op mijn lijst.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.