Introductie

Een rijtje van drie woningen in Amstelveen, traditionele bouw, mooi ontworpen, niet exuberant. De inzender woont er zelf. In Amstelveen is dit één van de weinig overgebleven en goed bewaarde voorbeelden van dit type huizen met Amsterdamse School-invloeden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Molenweg 20-24, Amstelveen
Adres(sen) Molenweg 20-24
Postcode(s) 1182 CL
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever, Jan Juffer, aannemer
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) D.Juffer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar, Jan Juffer Jr (tevens eigenaar/bewoner van no. 20)
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Oorspronkelijke functie: woningen. De opdrachtgever was Jan Juffer, aannemer; de architect: D. Juffer. Het bouwplan werd goedgekeurd door de gemeente in 1924. Het bouwjaar is 1927 of 1928.

Exterieur

Dit rijtje bestaat uit twee hoekwoningen en een middenwoning. Het is het prototype dat later de middenstandswoning dan wel doorzonwoning zou heten. Dat wil zeggen: relatief compacte woningen, met woon- en eetkamer op de begane grond en twee of drie slaapkamers boven. Op nummer 20 (linker huis) heeft de bouwer/aannemer Jan Juffer gewoond. Bijzonder is dat in die woning de gangen en trappenhuis nog in originele staat verkeren. Tussen de goedkeuring van het bouwplan en bouw liggen een aantal jaren. Misschien is economische tegenwind hier debet aan en is de uitvoering daarom sober gehouden. Niettemin zijn in deze huizen nog een aantal Amsterdamse School-kenmerken terug te vinden.

Exterieur:

Het complex is relatief goed bewaard gebleven. Op de foto zijn de dakkapellen van de hoekwoningen die het trappenhuis herbergen door de perspectivische werking niet te zien, wel op de bijgaande bouwtekening. Deze kapellen hadden laddervensters in het ontwerp, maar dat is gezien de historische foto blijkbaar nooit als zodanig uitgevoerd. Het werden ruitjes.

Verdere criteria voor de Amsterdamse School zou ik willen noemen de kleine venstertjes van de middenwoning op de eerste etage (voor- en achterkant huis) en de glas-in-loodbovenlichten op de begane grond (zowel vestibule als woonkamers) die in alle drie de huizen nog intact zijn. De kleuren en kleurcombinaties zijn expressief. Verder op de gevels her en der aanwezige accenten in de vorm van uitspringende bakstenen, soms in de vorm van een strook.

Karakteristiek zijn de blokken zandsteen die onder meer de beide gevels op nokhoogte sieren. Ook van zandsteen zijn de hoekstenen van de muurtjes bij de voordeuren. De middenwoning heeft een plat dak dat gecamoufleerd wordt door een smalle strook pannen in de vorm van een laag puntdak over de hele gevelbreedte en dat aansluit op de puntdaken van de hoekwoningen, iets dat je wel vaker bij de Amsterdamse School ziet.

Oorspronkelijk had de middenwoning onder de ramen van de eerste verdieping plantenbakken. Deze zijn later verhuisd naar de beide hoekwoningen toen daar de balkons boven de erkers werden gesloopt. Onder de keukens ligt een bak gewapend beton die als een diepe kelder dienst doet.

A'damse School-kenmerken:

- ruitjes ramen middenwoning

- uitspringende bakstenen, enkel of in de vorm van strook

- laag en smal pannendak middenwoning waarachter het platte dak ligt

- glas-in-loodbovenlichten met expressieve kleuren

- zandstenen hoekstenen (?)

- ladderramen in de dakkapellen van de trappenhuizen; nooit gerealiseerd, maar wel op de bouwtekening zichtbaar

Interieur

In één huis (nr. 20) is het originele trappenhuis met gang bewaard gebleven. Lambrisering en trapbalustrade hebben Amsterdamse School-kenmerken zoals de cilinder in de baluster.

Recente ontwikkelingen

Huidige functie: 3 woningen. Vorige eigenaren hebben dubbele ramen geplaatst en als isolatie zijn gipswanden tegen de binnenkant van de buitenmuren geplaatst. Overwogen wordt in de toekomst ladderramen in de dakkapel 'terug' te restaureren.

Gebruikte bronnen

1. Verhaal van de oudste bewoner van dit rijtje.
2. Informatie van de kleinzoon van de bouwer/bewoner Jan Juffer.

Links

1. http://www.janjuffer.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Paul Paris woont in één van deze huizen.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.