Introductie

Het eerste pandje uit Enschede op Wendingen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Molenstraat 12, Enschede
Adres(sen) Molenstraat 12
Postcode(s) 7514 DK
Plaats (provincie) Enschede (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Ingeklemd tussen de moderne blokkendozen van Sexshop Amsterdam en Uitgaanscentrum ’t Bölke valt het smalle pandje aan de Molenstraat in Enschede een beetje uit de toon. Volgens het Monumenten Inventarisatie Project gaat het om een winkel-woonhuis uit circa 1925.

Krantenberichten maken duidelijk dat in de eerste helft van 20e eeuw hier kapperszaak W. Nijhuis gevestigd was. Nijhuis adverteerde regelmatig in Twentsch Dagblad Tubantia en - voor vacatures - Gereformeerd Jongelingsblad. Op 2 augustus 1922 verschijnt de volgende advertentie: 'HEDEN OPENING van de vernieuwde, geheel naar de eischen des tijds ingerichte SCHEERSALON; nette en door uitbreiding van personeel, vlugge bediening. Aparte winkel in Parfumerieën en Toiletartikelen. Beleefd aanbevelend, W. NIJHUIS, Molenstraat 12.' We kunnen dus 1922 wel als bouwdatum aanhouden.

Op 13 april 1935 overlijdt Willem Nijhuis op 57-jarige leeftijd. Zijn weduwe G. Nijhuis-Kooy gaat onder dezelfde naam verder met de dameskapsalon. Op 1 januari 1937 wordt de 'afdeling herensalon' door 'eerst bediende' K. Mengerink overgenomen, die in mei dat jaar zal verhuizen naar de hoek van de Hengeloschestraat en Parallelweg, op een steenworpafstand van Molenstraat 12.

Exterieur

Het smalle pand heeft op de begane grond de toegangsdeur en winkelpui in een portiek met getrapte keperbogen. De uitstekende erker van de eerste verdieping is van hout waarin golvende elementen een hoofdrol vervullen. De roedenverdeling van de erkerramen is prominent; de nadruk ligt hier (in tegenstelling tot veel Amsterdamse School-objecten) echter op de verticaliteit. De puntgevel van de bovenste verdieping is voorzien van siermetselwerk.

Links

1. https://www.delpher.nl/
2. https://020apps.nl/mip/Enschede

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het pandje tegen bij een rondtocht door Enschede. Ik heb er heel lang niks mee gedaan; ik was niet helemaal tevreden over de foto’s (het was nogal somber weer) en ik kon er zo snel ook niks over vinden. Toch mag het niet op Wendingen ontbreken. Ik ben erg benieuwd hoe het er in de begindagen heeft uitgzien, maar heb nog geen archieffoto's kunnen achterhalen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Guus Nijhuis op 2 mei 2020 om 19:22:

Willem Nijhuis de kapper

Even wat aanvullende informatie over het pand aande Molenstraat 12. Mijn opa en eigenar van het pand was Willem Nijhuis geboren op 25 september 1877 in de gemeente Lonneker als zoon van Hermannus Nijhuis en Geertje Holl. Willem trouwde op 5 februari 1903 met Grietje Kooij, die op 26 juni 1878 in Oldemarkt is geboren, maar ten tijde van het huwelijk in Enschede woonde. Voordat Willem trouwde had hij op 9 mei 1902 een pand gekocht aan de Molenstraat met de bedoeling om er een kapperszaak te beginnen en in te gaan wonen. Zijn vader was ook barbier aan de Oldenzaalsestraat. Het pand aan de molenstraat was één van de woningen van een rijtje huizen, dat in de volksmond “Het Hollandsche Dubbeltje” werd genoemd.. In de akte van 1902 staat, dat Willem Nijhuis Hermannuszoon, kapper en barbier, wonende te Enschede, ongehuwd en meerderjarig, heeft gekocht van Gradus Zwijnenberg een huis, ondergrond en erf te Enschede perceel B60, huis en erf 44 ca en een achter dit kadastraal perceel liggend westelijk gedeelte ter grootte van 44 ca van B4163. Koopsom F.3325,-. Ik wil jullie volgend stukje proza over de beschrijving van de oostelijke grens van het perceel niet onthouden. Probeer er maar eens een tekening van te maken. De oostelijke grens: “de rechte lijn getrokken in het verlengde van de oostelijke grens van gemeld perceel B60 tot waar die ontmoet de lijn getrokken in het verlengde in oostelijke richting van de noordelijke grens van de meest noordwestelijke uitbouw van den kegelbouwers kegelbaan op gemeld perceel B4163, dat die grens vervolgens loopt rechthoekig westwaarts langs de noordelijke buitenkant van evengemelden uitbouw en dan zuidwaarts langs den westelijke buitenkant van den kegelbaan tot waar die ontmoet de zuidelijke kadastrale grens van genoemd perceel B4163”. Zo, nu weten jullie tenminste hoe de oostelijke grens er uitzag. De akte vervolgt met: “dat de westelijke muur van het verkochte is een gemeene muur met den naburigen eigenaar van perceel te Enschede sectie B nr. 4162 en de oostelijke muur van het verkochte is geen gemeene muur, doch behoort aan den eigenaar van het aangrenzend perceel B61” en vervolgens: “Erfdienstbaarheid van licht voor het onverkochte deel van B4163 (mogen er ook steigers e.d. plaatsen t.b.v. onderhoud)”. ’t Is een heel verhaal, maar ook vond het te mooi om het jullie te onthouden. Al de genoemde panden van “Het Hollandsche Dubbeltje” zijn afgebroken, behalve het pand van Willem Nijhuis. Dit pand is blijven staan, maar wel totaal verbouwd. Er werd later een verdieping bovenop gezet. Boven was de woning en onder de kapper- en barbierszaak. Het huis staat er nog steeds en er heeft lange tijd een kapperszaak in gezeten! Willem Nijhuis was al op 13 april 1935 overleden aan de gevolgen van een hersentumor.

geplaatst door Guus Nijhuis op 2 mei 2020 om 19:27:

Jammer dat ik geen foto kan plaatsen van het Hollandsche dubbeltje. Ik heb 'm wel.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 2 mei 2020 om 20:59:

Bedankt voor dit bericht Guus! Erg leuk om te lezen. De foto kun je zelf toevoegen mbv de knop 'afbeelding toevoegen' rechts naast het serie fotootjes.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.