Introductie

Verspreid over de Heerlense wijk rondom de Molenberglaan staan een aantal mooie villa's in de stijl van de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Molenberglaan 15-17, Heerlen
Adres(sen) Molenberglaan 15-17
Postcode(s) 6416 EK
Plaats (provincie) Heerlen (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jan Gratama, N. Ramakers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1918 - 1918
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In de jaren 1895 tot 1940 maakte Heerlen door de toenemende mijnbouw een enorme groei mee. Dit ontlokte een flinke bouwactiviteit. Er werd hoofdzakelijk in traditionele stijl gebouwd, zo'n 80 procent van de woningen. Ongeveer 5 procent betrof Amsterdamse School, het Nieuwe Bouwen en het Functionalisme.

In de periode 1916-1940 verrees een villawijk in het dal van de Caumerbeek, met als centrale as de Molenberglaan, een laan die dit dal loodrecht kruist. Hier vestigden zich de hogere inkomensgroepen zoals die van de mijningenieurs en vrije beroepsbeoefenaren als artsen en notarissen.

De wijk wordt begrensd door de Caumerbeeklaan in het zuiden, de Akerstraat in het westen en de Oliemolenstraat in het noorden. In het oosten ligt de echte Molenberg, hier werd een wijk gebouwd voor mijnwerkers, maar de architectuur is hier sober en traditionalistisch.

Huizen met kenmerken van de Amsterdamse School liggen her en der verspreid als krenten in de pap langs de Molenberglaan en aangrenzende straten. Dit deel van Heerlen is een stadsgezicht met de status van rijksmonument, maar dit houdt niet automatisch in dat alle huizen ook rijksmonument zijn. Wel zal de gemeente bestemmingsplannen reguleren zodat deze wijk het bijzondere karakter kan behouden.

Kort worden in deze artikelenreeks een aantal huizen besproken welke duidelijke kenmerken van de Amsterdamse School hebben. Mocht u in de buurt zijn: het is mogelijk een rondje met de klok mee te wandelen, beginnend aan de achterkant van het Bernardinuscollege aan de St. Franciscusweg 69, aldaar ten eerste Villa Francisca uit 1927, een ontwerp van A.Boeken. Daarna volgen de villa's in de Molenberglaan, de Caumerbeeklaan en de Akerstraat, die apart zijn beschreven.

Exterieur

Een monumentale villa uit 1918 naar ontwerp van J. Gratama en N. Ramakers. Het steile dak was oorspronkelijk met riet bedekt.De natuurstenen plint van Kunrader kalksteen dient als bloembak. Op de hoeken een hoekoplossing in de vorm van een soort zijbeuk opgetrokken in natuursteen met een bakstenen rollaag.

De erkers hebben houten beschietingen met versieringen in golfpatroon zowel verticaal als horizontaal langs de bovenranden. Ook de bloembakken hebben een rand met golfpatroon. De schoorstenen zijn vierkant en zijn overhoeks geplaatst.

De plattegronden van beide woningen zijn gespiegeld, de ingangen liggen aan de zijkant. Op de eerste verdieping decoratief metselwerk in speklaagmotief.

De woningen lijken op die Gratama in 1916 aan de Kralingse Plaslaan liet bouwen. Jan Gratama is een bekende architect van de Amsterdamse School; N. Ramakers is afkomstig uit Roermond, waar ook de opdrachtgever vandaan kwam.

Gebruikte bronnen

1. Met dank aan Frits Lamers van de gemeente Heerlen.
2. Joosje van Geest, Heerlen: architectuur en stedenbouw 1850-1940 (Uitgeverij Waanders, 2002).
3. MIP Monumenten Inventarisatie project Heerlen (1992).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een mooi voorbeeld van hoe in het Interbellum de welgestelden een mooie omgeving opzochten.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.