Introductie

Twee winkelhuizen (De Betuwe en Noordman), gebouwd in 1930 naar het ontwerp van C. Trappenburg in opdracht van Corn. Leconte.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Modehuis Noordman, Hilversum
Adres(sen) Kerkstraat 40
Postcode(s) 1211 CP
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Modehuis Noordman
Oorspronkelijke functie Warenhuis
Betrokken architect(en) Cornelis Trappenburg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer GMH0022

Achtergrond

Exterieur

Het ontwerp brengt verschillende stijlen bijeen. In de vormgeving, de compositie van over elkaar heen schuivende volumes, een element uit De Stijl, herkent men de invloed van W.M. Dudok. Het (decoratieve) gebruik van baksteen, de ramenreeksen met roedenverdeling onder de geprofileerde gevelrand, het steil opgaande schilddak bedekt met zwarte romaanse pannen, verwijzen naar de Amsterdamse School.

Elementen uit het Nieuwe Bouwen zijn de toepassing van stalen ramen, de half ronde erker en de accentuering van het verkeersgedeelte door middel van een verticale reeks stalen ramen.

Links

1. http://hilversum.geotalk.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Soms zijn inspiratiebronnen heel fijn genuanceerd terug te herkennen in een ontwerp. Soms zijn ze zo evident dat het er vanaf druipt. Dit pand, door C. Trappenburg ontworpen in en in de stijl van het Dudokiaanse bolwerk Hilversum, is zo'n voorbeeld. Iedereen met een beetje kennis van Michel de Klerk's oeuvre herkent direct de afkomst van deze raampartij, uitlopend in het schitterende halfronde raam.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.