Introductie

Prachtig hoekpand van architect M.G. Eelkema, die veel in de zuidelijke uitbreidingswijken van Groningen heeft gebouwd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Moddermanlaan 9, Groningen
Adres(sen) Moddermanlaan 9, 9a; De Sitterstraat 35
Postcode(s) 9721 GK
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Bouwmaatschappij Helpman
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) M. G. Eelkema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en kantoor- of werkruimtes
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 101296

Achtergrond

Dit winkelwoningcomplex, bestaande uit een voormalige winkel met benedenwoning en twee bovenwoningen, is gesitueerd op de hoek van de Moddermanlaan en de De Sitterstraat. Het werd in 1924-1925 gebouwd op initiatief van, en naar ontwerp van de Groninger architect M.G. Eelkema. Het is - met diverse baksteenverbanden en fantasievolle raampartijen - een zeer fraai voorbeeld van de Amsterdamse School in Groningen.

Eelkema was zowel initiator als financier en ontwerper van enkele straten in de wijk Helpman, zoals de Moddermanlaan, de De Sitterstraat en van het nabijgelegen Helperbad. De familie Eelkema is tot ver na de oorlog eigenaar geweest van deze woningen en verhuurde ze. In het gebouw heeft lange tijd een kruidenierswinkel gezeten, zoals op deze winterse archieffoto te zien is. In 1931 was de winkel al te klein en werden de puikozijnen in de voor- en zijgevel verbreed. In 1934 werd de benedenwoning bij de winkelruimte betrokken. Hiervoor werd een binnenmuur weggebroken en een bestaand erkerkozijn aan de Moddermanlaan vervangen en bij de bestaande pui getrokken. In 1984 werd de leegstaande winkelruimte in gebruik genomen als praktijk en de indeling werd ten behoeve hiervan gewijzigd.

Exterieur

Het in rode baksteen opgemetselde complex bestaat uit drie bouwlagen onder een plat, bij de ronding golvend, dak. De begane grond wordt gedomineerd door de winkelpui, bestaande uit rechthoekig uitgebouwde etalagekasten, aan de bovenzijde afgesloten door een doorlopende betonnen latei.

Aan de zijde van de Moddermanlaan zit de voordeur naar de bovenwoning (9a); uiterst rechts aan de De Sitterstraat zit de deur naar de bovenwoning aan de De Sitterstraat en een naastgelegen gangpoort. De bewerkte blankgelakte voordeuren hebben een verticale glasstrook en een vierzijdige beëindiging aan de bovenzijde en zijn geplaatst in een ondiepe rondboogpoort. Deze deuren zijn ook te vinden in de woningen aan weerszijden van dit pand.

Het gebouw bevat op de eerste en tweede verdieping strokenramen die tot één geheel zijn omkaderd en donkerblauw geschilderd. Ze bestaan uit vijf verticale vensters met aan weerszijden puntkozijnen met horizontale roeden. Op de tweede verdieping zitten in de strook laddervenster met ongekleurd glas in lood. Ook de aangrenzende vensters in de aansluitende gevels zijn voorzien van horizontale roeden. Rond de raamstroken zijn diverse metselverbanden toegepast.

Links

1. https://bit.ly/2qv7LoL

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Wat een schoonheid!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.