Introductie

In een straat in Delfzijl vol fraaie huizen valt dit kleine, 'knusse', huisje op.

Specificaties

Officiële of officieuze naam M.H. Trompstraat 9, Delfzijl
Adres(sen) M.H. Trompstraat 9
Postcode(s) 9934 HP
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jan van Eisden, Hilko van Eisden
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Oud West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat “architecten” betreft was een grote rol weggelegd voor J. de Boer, de gebroeders De Boer, J. Zwarts en de gebroeders Zwarts, aannemers te Delfzijl. Dit vrijstaande woonhuis in de Maarten Trompstraat werd in 1932 gebouwd naar ontwerp van Jan en Hilko van Eisden, aannemers te Delfzijl. De bouwtekening vermeldt geen opdrachtgever. De Van Eisdens bouwden meer huizen in deze wijk, onder meer het buurhuis op nummer 7, in de C. Houtmanstraat 9-11 (dubbel woonhuis, 1932). Een F. van Eisden, vermoedelijk een broer, ontwierp zowel C. Houtmanstraat 23-25 (1933) als Piet Heinstraat 8 (1933). Meer informatie over de wijk is te vinden onder Delfzijl Oud West.

Exterieur

M. Trompstraat 9 is één van de kleinste type huizen in de wijk. Het huis ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en dubbele woonhuizen. Het rijtje dat de M. Trompstraat nrs. 3-5 (dubbel woonhuis met glas in lood, naar ontwerp van de gebr. Zwarts), nr. 7 (fraai metselwerk in de top, ontwerp van Jan en Hilko van Eisden) en nr. 9 omvat, is bijzonder mooi. De woningen lijken op elkaar afgestemd, terwijl het op andere plaatsen in de wijk juist de bedoeling lijkt om contrasten te scheppen. In de wijk staan diverse varianten van nummer 9, onder meer in de Houtmanstraat. Echter, elk huis is weer net iets anders en geen ander huis heeft de spitsboogvormige portiek van M. Trompstraat 9.

Het pand is opgetrokken uit oranje baksteen op een paarsbruin trasraam en wordt gekenmerkt door een spitsboogvormige gevel die relatief laag is en niet hoog oprijst. Opvallend zijn de geelbruine bakstenen accenten, onder meer in de hoek van de erker, tussen de ramen op de verdieping en als rand van de verdiept aangelegde, spitsboogvormige, portiek. De erker op de begane grond is schuin geplaatst op een klein bakstenen "podium".

Interieur

Over het interieur heb ik geen gegevens kunnen vinden.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdossier, Archief Delfzijl.
2. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Compact huisje met een "knus" uiterlijk. De huidige aanduiding "Home" op de gevel is dan ook zeker van toepassing.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.