Introductie

'Zoek de verschillen' is een leuk spelletje in de wijk Oud West in Delfzijl!

Specificaties

Officiële of officieuze naam M.H. Trompstraat 3-5, Delfzijl
Adres(sen) M.H. Trompstraat 3
Postcode(s) 9934 HP
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) J. Zwarts
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat “architecten” betreft was een grote rol weggelegd voor aannemers als J. de Boer/de gebroeders De Boer en J. Zwarts/de gebroeders Zwarts. Meer informatie over de wijk is te vinden onder Delfzijl Oud West.

J. Zwarts ontwierp het dubbele woonhuis in de M. Trompstraat voor de heer W. van Till. De bouwsom bedroeg 5200 gulden. De bouwaanvraag werd ingediend op 27 februari 1934. Het huis is een rode variant van het dubbele woonhuis Piet Heinstraat 4-6 dat in dezelfde periode tot stand kwam.

Exterieur

Het pand ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en andere dubbele woonhuizen. Het rijtje nummer 3-5, 7 en 9 is mooi op elkaar afgestemd en toont huizen die zijn opgetrokken uit overwegend oranjerode baksteen met andersgekleurde accenten.

Het dubbele woonhuis 3-5 wordt gekenmerkt door twee puntgevels met geknikte pannendaken. De gevels worden verbonden door een haaks staand dak dat aan de voorkant ook geknikt is. Kenmerkend voor het pand is de gladde, oranjerode baksteen op een bruinpaars trasraam. Langs de dakrand is ook een bruinpaarse strook bakstenen aangebracht. Opvallend zijn de tweezijdige erkers, die op de verdieping uit de gevel steken. Zij rusten op een betonnen console en worden ook door een betonnen plaat afgedekt. In het centrum van de erkers bevindt zich een gekartelde strook hout. De langwerpige raampjes aan weerszijden daarvan zijn voorzien van glas in lood.

Op de begane grond is aan de voorzijde sprake van driezijdige erkers. De houten voordeuren (helaas witgelakt) liggen in het verbindende deel in een ondiepe portiek. Tussen de beide voordeuren is sprake van een langwerpige strook glas in lood. Dergelijke stroken glas in lood zijn bij meerdere dubbele woningen in de wijk aangebracht, onder meer bij Piet Heinstraat 4-6. In het verbindende pannendak bevindt zich een dakkapel, die wordt gedeeld door beide woningen. Een wit geverfde betonnen balk die horizontaal over de voorgevel loopt, scheidt de begane grond van de verdieping. Voor de zijgevels is de oranjerode baksteen anders bewerkt en ruwer. Het lijkt echter wel om dezelfde soort baksteen te gaan.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).
2. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zoek de varianten in de wijk! Ook na het maken van foto's is dit een leuke klus.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.