Introductie

Deze voormalige burgemeesterswoning is een van de door Dudok geïnspireerde kubistische ontwerpen van de hand van Willem Reitsema.

Specificaties

Officiële of officieuze naam 'Merna', Jan Zijlmasingel 8, Leens
Adres(sen) Jan Zijlmasingel 8
Postcode(s) 9965 PW
Plaats (provincie) Leens (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De geschiedenis van dit woonhuis wordt beschreven in het boek over Reitsema van de hand van Bertus Fennema. Het huis heeft de naam 'Merna' en werd in 1935 gebouwd naar ontwerp van Willem Reitsema als burgemeesterswoning voor de toenmalige burgemeester Spoelstra.

Exterieur

Het huis staat op de hoek van de Jan Zijlmasingel en de H.N. Werkmansingel, tegenover de muziektent die in 1938 in een parkje zou worden gebouwd, naar ontwerp van Willem Reitsema en Harm Nienhuis. Aan de Jan Zijlmasingel staan nog (minstens) zes andere ontwerpen van Reitsema uit deze periode. Dit huis is gelijk in stijl aan de blokvormige panden die Reitsema in Winsum ontwierp, met name aan de Stationsweg en de C.F. van Sytzamastraat. De stijl is sterk door Dudok beïnvloed.

Bij Fennema lezen we: "Het pand is opgetrokken van gele baksteen en deels van gesinterde baksteen met sierelementen van eveneens gesinterde baksteen, die echter verticaal verwerkt zijn. (...) De halfronde ingangsdeur en de deur naar de berging, nu een raam, worden omlijst door een halve boog van gesinterde baksteen. De ramen op de tweede bouwlaag zijn deels voorzien van glas in lood. De kleine hoekramen worden gescheiden door een stijl van iets uitkragende gesinterde bakstenen. Op de hoek steekt een bakstenen element uit me daaronder een betonnen element, dat als standaard voor de vlaggenstok dient." (Fennema, blz. 90)

Interieur

In het interieur zijn de kleine ramen op de verdieping voorzien van glas in lood met een P-vormig motief. Voorts is de fraaie trappartij opvallend. De sierlijke ronde en blokjesvormige ornamentiek daarvan is onder meer terug te vinden in woningen van Reitsema in Niekerk (Hoofdstraat 23), Zuidhorn (Wilhelminalaan 24) en Aduard (Burgemeeester Seinenstraat 72).

Recente ontwikkelingen

Oorspronkelijk was het pand voorzien van een plat dak.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema e.a, .Willem Reitsema Tzn. (18885-1963): architect op het Hogeland (Groningen 2008)
2. Plaatsingslijst van het archief van het architectenbureau W. Reitsema Tzn. te Leens (Groninger Archieven).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een mooi blokvormig pand van Reitsema, het eerste pand in Leens op Wendingen. Het huidige dak past naar mijn mening niet zo goed bij het ontwerp. Nu er ook nog zonnepanelen zijn aangebracht is het aanzien er niet mooier op geworden.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Harco vM op 2 november 2018 om 12:33:

Het witte schilderwerk is inmiddels in de kleurstelling rood-zwart. Het is er in ieder geval een stuk mooier op geworden.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 2 november 2018 om 16:40:

Een goede ontwikkeling! Ik ben zeer nieuwsgierig. Dit jaar verwacht ik niet meer in Leens te komen. Misschien dat een ander Wendingen lid foto's kan toevoegen van de nieuwe situatie?

geplaatst door Harco vM op 9 december 2018 om 21:16:

Ik heb een aantal vluchtige foto’s toegevoegd van een bezoek in september. Wellicht dat ik er in de toekomst nog eens langs ga voor secuurdere beelden!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.