Introductie

De woning aan de Mennonietenkerkstraat is één van de vijf rijksmonumenten die de Groningse architect B. Jager op zijn naam heeft staan. De andere vier zijn:

Gereformeerde Kerk, Kantens (monumentnr. 515349); Villaboerderij Lindenhof (monumentnr. 516195); Villaboerderij Garsthuizer Voorwerk (monumentnr. 517399); Woning, Spijk (monumentnr. 516199). De Gereformeerde Kerk staat al op WENDINGEN, de andere nog niet: wie voegt ze toe?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Mennonietenkerkstraat 8, Uithuizen
Adres(sen) Mennonietenkerkstraat 8
Postcode(s) 9981 BB
Plaats (provincie) Uithuizen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever H. Hoff Sr.
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Berend Jager
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 515333

Achtergrond

Berend Jager heeft meerdere huizen, kerken en boerderijen in de provincie Groningen gebouwd en was gemeente-architect van Uithuizen. Deze middenstandswoning met aangebouwde schuur in Uithuizen werd in 1929 gebouwd voor H. Hoff Sr.

Het pand is als rijksmonument aangemerkt omdat het geldt als voorbeeld van een middenstandswoning uit 1929 in de provincie Groningen met Amsterdamse School-elementen; vanwege de bijzondere vormgeving, detaillering en materiaalgebruik; vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur; vanwege de grote samenhang tussen interieur en exterieur; als representatief voorbeeld van het oeuvre van gemeente-architect B. Jager.

Exterieur

Het pand is gelegen in het centrum van Uithuizen, in een vrij smalle straat direct aan de openbare weg. Aan de achterzijde bevindt zich een langwerpige tuin.

De twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde woning is opgetrokken in een gesinterde baksteen en wordt gedekt door een overkragend plat dak met een rechthoekige houten goot. Boven de vensters bevindt zich een decoratieve bakstenen band. Vensters zijn gedeeltelijk voorzien van gekleurd glas in lood.

Karakteristiek voor de voorgevel (westzijde) is de ronde uitbouw in de linkerhoek, die boven het dakvlak uittorent. De uitbouw wordt beëindigd door drie decoratieve banden van rood geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en geleed door staande vensters. Behalve het trasraam springt het naastliggende geveldeel terug. De ruimte tussen trasraam en wand wordt opgevuld door een gemetselde bloembak. Dit geveldeel wordt verder geleed door een tweedelig staand venster onder een uitkragende betonnen latei met boven- en zijlichten, waarboven een vooruitspringend gemetseld balkon op een uitkragende betonnen vloer; twee openslaande deuren, waarin glas, onder een decoratieve bakstenen band die doorloopt over het gehele gevelvlak. Het rechter geveldeel staat op het trasraam en heeft twee boven elkaar geplaatste liggende vierdelige vensters, afgezet door hoekblokken van grindbeton. Ook hier bedekt de decoratieve bakstenen band het gehele geveldeel.

In de noordgevel bevindt zich centraal de entree in een portiek waarin een gelakte houten deur die wordt omlijst door twee halfronde bakstenen pilasters waarop een uitkragende grindbetonnen luifel rust; twee treden hoge granieten stoep. De gevel wordt geleed door decoratieve bakstenen banden en staande vensters die a-symmetrisch in het vlak zijn geplaatst.

In de achtergevel (oostzijde) bevindt zich rechts een uitstekend geveldeel waaraan de schuur is vastgebouwd. De zuidgevel heeft aan de voorzijde twee twee-delige vensters. Hier bevindt zich ook de uitgebouwde halfronde schoorsteen waarboven een halfronde betonnen afdekking is aangebracht.

De aangebouwde schuur valt ook onder de monumentenbescherming maar is vanaf de straat niet zichtbaar.

Interieur

Qua originele elementen valt in het interieur het overal rijkelijk aanwezige glas in lood op. De vierkante en rechthoekige vormen hiervan zijn in kleuren als turquoise, geel en lichtpaars uitgevoerd. De houten trap is in lichtrood en geel uitgevoerd.

Recente ontwikkelingen

Het huis stond in 2015 te koop, waardoor het mogelijk was om ook het bijzondere interieur te zien. In 2020 stond het wederom te koop, waardoor we in de gelegenheid waren een nog beter blik op het interieur te kunnen werpen.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Berend_Jager
2. https://www.monumenten.nl/monument/51296
3. https://www.funda.nl/koop/uithuizen/huis-41897005-mennonietenkerkstraat-8/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Olga van den Muyzenberg: Gevonden op Funda.

Gert-Jan Lobbes 2018: Bijdrage aangevuld met informatie uit het monumentenregister en foto's van de buitenkant.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.