Introductie

Een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School in Friesland.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Maria Louiseschool (v.m.), Leeuwarden
Adres(sen) Transvaalstraat 75
Postcode(s) 8917 CH
Plaats (provincie) Leeuwarden (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Louw Reinalda
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Gemeente Leeuwarden
Huidige functie Lagere School
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 519888

Achtergrond

De scholenbouw in de jaren twintig en dertig in Friesland is nauw verbonden met de naam Louw Reinalda. Vele, voornamelijk Christelijke scholen heeft deze architect op talloze plaatsen in Friesland gebouwd. In zijn werk bracht hij een duidelijk onderscheid aan tussen stedelijke en landelijke architectuur. de scholen op het platteland zijn eenvoudig en voegen zich op een vanzelfsprekende wijze in de bestaande bebouwing, zonder een zekere waardigheid te verliezen. Expressiever zijn de scholen die hij in een stedelijke omgeving ontworpen heeft. Een voorbeeld hiervan is de Maria Louiseschool; een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School in Friesland.

Exterieur

Het gebouw ligt op de hoek van de Leeuwerikstraat en de Transvaalstraat en Reinalda heeft deze hoek op interessante wijze verwerkt. Bijzonder expressief is het hoge, halfronde trappenhuis met de vertikale glas-in-lood stroken, dat zich afzet tegen een hoog, vertikaal vlak. Op de begane grond begeleidt de ronding van het trappenhuis de teruggelegen ingang, die in de knik van het gebouw ligt. aan de pleinzijde, waaraan de klaslokalen gelegen zijn, zit in diezelfde knik een tweede ingang. De aan de straat gelegen, horizontale raamstroken met de specifieke blokvormige ornamenten, de grote overstekken en de ijzeren hekjes laten zien hoe, ook in 1930 nog, de Amsterdamse School een vruchtbare bron voor de architectuur kon zijn.

Interieur

Reinalda ontwierp ook het meubilair, dat evenwel vervangen is. De verkeersruimten hebben tegelvloeren met eenvoudige geometrische patronen en lambriseringen van gele geglazuurde baksteen, die in het trappenhuis voorzien zijn van verticale banden met blauwe geglazuurde steen. In de gangen zitten tegenover de klaslokalen kledingnissen. In ieder klaslokaal zit een kastenwand. Het trappenhuis wordt verlicht door verticale raamlinten, bezet met enigszins gehavend glas in lood in geometrische patronen. Op de trapleuning bevindt zich op de begane grond een cirkelvormig smeedijzeren verlichtingsornament, waarvan het glazen gedeelte verloren is gegaan.

Recente ontwikkelingen

Bij een fusie van de Koningin Wilhelminaschool in de Fonteinstraat en de Maria Louiseschool in 1995 is de naam van de ene locatie, de Koningin Wilhelminaschool, gekozen als naam voor de nieuwe school. In 2000 is dit gebouw geheel gerenoveerd, hetgeen geresulteerd heeft in een prachtig opgeknapt monument, dat geschikt is gemaakt voor hedendaags en toekomstig onderwijs.

Gebruikte bronnen

1. Jurjen Zeinstra, De invloed van de Amsterdamse School in Friesland (1985).

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/519888/maria-louiseschool/leeuwarden/
2. http://www.pcbowilhelminaschool.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een grote school met opvallende hoek in de vorm van een halfrond trappenhuis. Het gebouw doet me denken aan de scholen van Dudok in Hilversum.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.