Introductie

Met dank aan Arthur van Beveren (redacteur Mediacentrum Defensie) weten we meer over deze kazerne, het eerste legergebouw op Wendingen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Marechausseekazerne, Zwolle
Adres(sen) Meppelerstraatweg 19
Postcode(s) 8022 AE
Plaats (provincie) Zwolle (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Ministerie van Defensie
Oorspronkelijke functie Militair gebouw / kazerne
Betrokken architect(en) Auguste Gérard Marie Boost
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1931
Huidige eigenaar Ministerie van Defensie
Huidige functie Militair gebouw / kazerne
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509826

Achtergrond

De architect van dit gebouw is Auguste Gérard Marie Boost (7 september 1900 - 25 januari 1985). Het was zijn eerste opdracht als jonge genie-officier (waarschijnlijk eerste luitenant) in 1929.

De bouwsom bedroeg 110.000 gulden. In vier maanden tijd moest Boost het ontwerp bestekklaar maken, en in dezelfde tijd moest het aanbesteed worden. Zelf zei hij in een kranteninterview in 1965 over het gebouw: "Je moest natuurlijk binnen allerlei limieten blijven. In die jaren was experimenteren uitgesloten. Toch heb ik er een torentje op weten te zetten dat alleen maar uit esthetische overwegingen door mij werd gesitueerd. Mijn chef uit die tijd had in tegenstelling tot de 'grote bazen' gevoel voor normen en fantasie. Hij verdedigde mijn ontwerp dat overigens in een vloek en een zucht tot stand kwam."

"Dat ding in Zwolle staat er nog steeds", zegt hij later in het interview over het ontwerp. Ieder detail van het complex (inclusief woningen voor gehuwde officieren, burelen en stallen voor de paarden) stonden hem nog voor de geest. "Het bouwen in die jaren viel niet altijd mee wanneer je in dienst van Defensie was. Er was een bedrag van 3000 gulden uitgetrokken voor onvoorziene uitgaven en wanneer je daar door nog onvoorziene oorzaken bovenuit kwam was dat zelfmoord. Zoiets overleefde je eenvoudig niet. Dus moest je de aannemers 'maar wat uitknijpen' en links en rechts wat combineren."

Exterieur

Een gebouw dat enerzijds de expressionistische elementen van de Amsterdamse School laat zien, maar ook sterke trekken heeft van Dudoks vormentaal. Vooral de toren is erg vrij vormgegeven. Er is sprake van mooie siermetselverbanden en de toepassing van tegels en glazen bouwstenen. De kazerne behoort tot een klein complex waar ook een smederij (Rijksmonument #509827) en een koetshuis (Rijksmonument #509828) deel uit van maken.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw doet thans dienst als Banencentrum van de Koninklijke Landmacht.

Links

1. https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2019/02/06_kazernenamen_02
2. https://www.monumenten.nl/monument/47228
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Marechausseekazerne_Meppelerstraatweg

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het is een opmerkelijk krachtig gebouw, uiterlijk in uitmuntende conditie.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.