Introductie

Het huis met de slingerende schoorsteen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Marcus Buschstraat 57, Delfzijl
Adres(sen) Marcus Buschstraat 57
Postcode(s) 9934 GG
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever G. Wildeboer
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Evert Rozema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De Marcus Buschstraat is gelegen in de wijk Oud-West van Delfzijl. De naamgever van de straat, Marcus Busch, was als kolonel van de schutterij betrokken bij de strijd tegen de Fransen in Delfzijl en omstreken en speelde een belangrijke rol tijdens het beleg van Delfzijl (1813-1814).

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Een groot aantal van de huizen is ontworpen door de aannemers J. de Boer/ gebr. De Boer en J. Zwarts/gebr. Zwarts. Het pand op nummer 57 is echter een ontwerp van de uit Appingedam afkomstige Evert Rozema. Hij ontwierp het in 1927 voor de heer G. Wildeboer, die in november 1927 een vergunning aanvraag.

Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema "Delfzijl Oud West".

Exterieur

Het vrijstaande huis bezet een prominente plaats in de Marcus Buschstraat, het staat namelijk precies in de as van de J. van Heemskerkstraat. Hoewel in de wijk Oud-West meerdere huizen zijn gebouwd als variaties op bepaalde basistypes, is van dit huis maar één exemplaar gebouwd. Het opvallendst is de schoorsteen van gesinterde baksteen, die bij de overgang van de begane grond naar de verdieping uit de voorgevel komt en dan met een slinger zijn weg naar de nok van het dak zoekt. Ook de rest van het huis is opgetrokken uit gesinterde baksteen, waarbij echter de steen op de verdieping wit gesausd is. De nok van de voorgevel steekt iets naar voren ten opzichte van de rest van de gevel en is gepotdekseld met donkergroen gelakte houten planken. Het dak is ook bijzonder: richting dakgoten heeft het een lichte bolling.

Zoals opgemerkt, is van dit huis in de wijk maar één exemplaar gebouwd. Een aantal elementen keert echter terug aan de zijkant van het dubbele woonhuis J.C. Rijpstraat 8-10. We zien daar eveneens gesinterde baksteen, een gepotdekseld deel en een schoorsteen in het midden van de gevel. Deze slingert weliswaar niet zo avontuurlijk als in de Marcus Buschstraat, maar is toch allerminst recht. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit huis volgens de gegevens in het archief Delfzijl ook een ontwerp van Evert Rozema is, eveneens uit 1927.

Interieur

Een blik op de plattegrond laat zien dat het in oorsprong om een bijzonder klein huis gaat.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdossier, Archief Delfzijl.
2. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Door de slingerende schoorsteen vind ik dit één van de meest bijzondere gevels in Delfzijl Oud-West.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.