Introductie

De Amsterdamse School: invloedrijk tot in het uiterste puntje van Nederland!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Maastrichterlaan 76, Vaals
Adres(sen) Maastrichterlaan 76
Postcode(s) 6291 ET
Plaats (provincie) Vaals (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel met bovenwoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Aan de Maastrichterlaan in Vaals, de doorgaande weg richting Aken, liggen naast elkaar drie woon-winkelpanden met zakelijk-expressionistische trekjes. Of alle drie door dezelfde architect gebouwd zijn is niet bekend, maar aangezien zowel nummer 78 - het pand op de hoek met de Tyrellsestraat – als nummer 76 uit 1930 afkomstig is, en de vrij naadloze aansluitingen tussen de panden, lijkt het erop dat allemaal op hetzelfde moment gebouwd zijn.

Het middelste pand, nummer 76, toont – met de golf in de gevel, gevarieerd metselwerk, glas in lood, en sierlijke vlaggenmasthouder - van de drie het meest de invloed van de Amsterdamse School.

Exterieur

Het aanzicht van het vrij smalle pand van drie bouwlagen wordt gedomineerd door de ronde erker/uitbouw van de eerste en tweede verdieping. Deze steekt boven de rest van de gevel uit, waardoor een torenachtige uitstraling wordt verkregen. In het verlengde hiervan bevindt zich de fraaie portiek waar de deuren naar de winkelruimte en de woningen erboven zijn. Pal naast en boven de deur naar de bovenwoningen bevinden zich twee opvallende, veelkleurige glas in loodvensters met abstracte bloemen en geometrische vormen.

Aan de gevel is een sierlijke vlaggenmasthouder gemonteerd – helaas leeg en zo te zien licht beschadigd. Onder de ronde erker is een gevelsteen gemonteerd met hierop de tekst 'ANNO 1930' - deze is echter overduidelijk van later datum.

Links

1. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu08_01/sten009monu08_01_0169.php
2. http://www.mijnhuren.nl/appartement-te-huur/Vaals/Maastrichterlaan/710781/omschrijving?backUrl=%2F%3Fcity%3DVaals%26isArchive%3DTrue

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zag dit pandje tijdens een bezoek aan Vaals. Schitterend glas in lood!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.