Introductie

Het metselwerk maakt van de nok van dit huis in Delfzijl 'een kunstwerk van bakstenen'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam M. van Coehoornsingel 13, Delfzijl
Adres(sen) M. van Coehoornsingel 13
Postcode(s) 9934 GP
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) A. van Dijk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante, stijl. Het onderhavige huis werd in 1929 gebouwd naar ontwerp van A. van Dijk. Opdrachtgever was G. Niestern. De gebroeders Niestern waren eigenaar van een scheepswerf in Delfzijl (NV Scheepsbouw Maatschappij Farmsum), vermoedelijk was G. Niestern één van hen. De bouwsom bedroeg 6500 gulden. Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema Delfzijl Oud West.

Exterieur

De mooiste en voornaamste huizen in de wijk Oud-West werden gebouwd langs de Menno van Coehoornsingel en het Damsterdiep (Rijksweg). Vooral de huizen langs de singel liggen buitengewoon mooi, met uitzicht op het water van de voormalige vestinggracht. Het huis op nummer 13 valt op door het gebruik van roodoranje baksteen, de versiering van contrasterende baksteen in de nok en langs de dakrand, het ronde metselwerk onder halfronde dakgoten, evenals het bijzondere spitsboogvormige kozijn dat toegang biedt tot het balkon aan de voorzijde. Het balkon met de eronder gelegen raampartij zijn op bijzondere manier vormgegeven: het is rechts breder dan links en steekt dus schuin vanaf de gevel. De gevel aan de linker zijkant is gedeeltelijk gepotdekseld met witgelakt hout en wordt doorsneden door een schoorsteen van gesinterde baksteen. De schoorsteen is verhoogd of de top is opnieuw gemetseld, helaas met gebruik van een afwijkende steen.

Interieur

Er is glas in lood met geometrische vormen aanwezig in meerdere kozijnen, onder meer bij het balkon aan de voorzijde. In het boek van Norma van der Horst zijn foto's van het glas in lood te vinden.

Gebruikte bronnen

1. Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & partners, Groningen, 2017).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Vooral het mooie metselwerk in de nok valt op bij deze stijlvolle woning.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.