Introductie

Een spel van daken, volumes en halfronde ramen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam M. van Coehoornplein 1, Delfzijl
Adres(sen) M. van Coehoornplein 1
Postcode(s) 9934 GT
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever S. Wielenga
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Evert Rozema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Langs de singel en het Damsterdiep kwamen de mooiste en grootste, vaak vrijstaande, huizen staan.

De vrijstaande villa Van Coehoornplein 1 (aanvankelijk Van Coehoornsingel 1 – in een later stadium werden de huizen vanaf de andere kant genummerd) werd in 1927 ontworpen door architect Evert Rozema uit Appingedam. De bouwsom bedroeg 5000 gulden. Het Nieuwsblad van het Noorden meldde dat de aanbesteding op donderdag 6 oktober 1927 plaatsvond in Hotel Zuilman Wilhelmina. Op 8 oktober wist de krant te melden dat “van de 18 inschrijvers laagste inschrijvers waren Gebr. van Eisden, te Delfzijl en van der Molen te Farmsum voor f. 5562.” De gebroeders Van Eisden zouden in de jaren dertig zelf enkele woonhuizen in de wijk ontwerpen. In december 1927 volgde een vergunningsaanvraag voor een afrastering, ook ontworpen door Rozema.

De villa werd gebouwd voor S. Wielenga, onderwijzer aan de nieuwe openbare lagere school te Farmsum. Wielenga zal er niet zo lang hebben gewoond, want in 1932 werd hij benoemd tot hoofd van de openbare lagere school te Tzum bij Franeker. Hij zal vermoedelijk zijn verhuisd. In 1939 werd de villa - inmiddels genaamd “Honk”- bewoond door dhr L. Vuursteen, die opdracht gaf tot een aanbouw aan de achterzijde, waardoor ook het interieur werd gewijzigd. Deze verbouwing kostte 3000 gulden.

Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema "Delfzijl Oud West".

Exterieur

Deze villa is met afstand de mooiste woning in de wijk. De ligging is zeer prominent, aan de singel, op de hoek van een klein plein. De vormgeving is uniek voor de wijk, hoewel elementen ook elders in de wijk te vinden zijn.

Opvallend is het spel van daken en volumes. Het hoofdgedeelte heeft een zeer steil lessenaarsdak, dat doorloopt tot aan de dakgoot. De gevel loopt naar boven enigszins taps toe. Aan de linker zijde wordt het steile pannendak doorsneden door een schoorsteen. In de hoek tussen twee volumes is een uitbouw gecreëerd met een pannendak dat een aftakking is van het lessenaarsdak. De halfronde houten voordeur bevindt zich naast deze uitbouw.

De entree-uitbouw aan de rechterzijde heeft op de verdieping halfronde ramen met glas in lood. De voorzijde van het pand wordt bepaald door drie halfronde kozijnen: op de begane grond een groot raam, op de verdieping een samengesteld kozijn dat toegang biedt tot het balkon, op de zolder een dakkapel. Het ver uitstekende houten balkon en de dakgoten met ruime overstek vormen ware blikvangers. Aan de achterzijde links is sprake van een uitgebouwde, halfronde tuinkamer onder een balkon. Deze uitbouw dateert uit 1939. Hoewel het aanzien van het pand vrij goed bewaard lijkt gebleven, is de karakteristieke hoge schoorsteen aan de linker zijgevel op een bepaald moment flink afgetopt.

Interieur

In de halfronde ramen van de entree-uitbouw is glas in lood aangebracht.

Recente ontwikkelingen

De woning is een aantal jaren geleden verkocht. Uit foto's die toen zijn gemaakt, valt op te maken dat het interieur op dat moment al volledig gemoderniseerd was, op de indeling van de ramen na.

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Om dit huis in de wijk Oud-West kan je niet heen. Het verbaast mij dat de architect Evert Rozema niet al eerder dan oktober 2020 achterhaald is, gezien het gemak waarmee de tekeningen in te zien zijn in het archief van Delfzijl.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.