Introductie

Een spel van daken, volumes en halfronde ramen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam M. van Coehoornplein 1, Delfzijl
Adres(sen) M. van Coehoornplein 1
Postcode(s) 9934 GT
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. De architect van de onderhavige villa is vooralsnog onbekend. Meer informatie over de wijk is te vinden onder het Thema "Delfzijl Oud West".

Exterieur

Deze villa is met afstand de mooiste woning in de wijk. Was dit misschien ooit een burgemeesterswoning? De ligging is zeer prominent, aan de singel, op de hoek van een klein plein. De vormgeving is uniek voor de wijk, hoewel elementen ook elders in de wijk te vinden zijn.

Opvallend is het spel van daken en volumes. Het hoofdgedeelte heeft een zeer steil lessenaarsdak, dat doorloopt tot aan de dakgoot. De gevel loopt naar boven enigszins taps toe. Aan de linker zijde wordt het steile pannendak doorsneden door een schoorsteen. In de hoek tussen twee volumes is een uitbouw gecreëerd met een pannendak dat een aftakking is van het lessenaarsdak. De halfronde houten voordeur bevindt zich naast deze uitbouw.

De entree-uitbouw heeft op de verdieping halfronde ramen met glas in lood. De voorzijde wordt bepaald door drie halfronde kozijnen: op de begane grond een groot raam, op de verdieping een samengesteld kozijn dat toegang biedt tot het balkon, op de zolder een dakkapel. Het ver uitstekende houten balkon en de dakgoten met ruime overstek vormen ware blikvangers. Aan de achterzijde links is sprake van een uitgebouwde, halfronde tuinkamer onder een balkon.

Interieur

In de halfronde ramen van de entree-uitbouw is glas in lood aangebracht.

Recente ontwikkelingen

De woning is een aantal jaren geleden verkocht. Uit foto's die toen zijn gemaakt, valt op te maken dat het interieur op dat moment al volledig gemoderniseerd was, op de indeling van de ramen na.

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Om dit huis in de wijk Oud-West kan je niet heen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.