Introductie

Ook dit pand is van Jacques Hurks, die in Roosendaal veel werk heeft achtergelaten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Lyceumlaan 1-3, Roosendaal
Adres(sen) Lyceumlaan 1-3
Postcode(s) 4702 XG
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever W.J.C. van den Bouwhuysen
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934 - 1934
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer onbekend

Achtergrond

Dit woonhuis met aangebouwd kantoor is gebouwd in opdracht van accountant W.J.C. van den Bouwhuysen.

Exterieur

De gedeeltelijk vrijstaande villa annex kantoor aan de Lyceumlaan 1-3 wordt van de openbare weg gescheiden met haag en een houten hekwerk. Aan de linkerzijde is het pand gedeeltelijk tegen de zijgevel van Brugstraat 72 gebouwd. Tegen deze gevel is een hoge schoorsteen gebouwd.

Het pand is in 1934 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse school architectuur in rode baksteen in Vlaams verband. De topgevels worden afgesloten met vlechtingen. Het pand bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping onder samengesteld zadeldak met hoge dakschilden die gedekt zijn met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De vensters hebben een lekdorpel. De ramen zijn beglaasd met glas-in-lood.

De voorgevel van het pand nummer 1 heeft op de begane grond een driezijdige rechthoekige erker onder een platdak met een ruim dakoverstek. In de voorzijde bevinden zich zeven vensters en in elke zijde een venster. Ter hoogte van de verdieping zijn vier vensters zichtbaar met naar binnendraaiende ramen. In de top van de gevel bevindt zich een langgerekte gevelopening met daaronder een hijsbalk.

In de rechter zijgevel bevindt zich de toegang tot de woning en links van deze toegang zijn drie vensters geplaatst. Dit geveldeel wordt afgesloten met een ruim dakoverstek waarin de bakgoot is opgenomen. De toegang wordt gevormd door een houten rondboogvormige deur in een ondiep portiek. Voor de toegang bevindt zich een gemetselde stoep. Boven de toegang is een lantaarn geplaatst. Links en rechts van de toegang is een venster zichtbaar met aan de bovenzijde drie horizontale smalle hardstenen banden. Onder deze vensters bevinden zich gemetselde bloembakken.

Boven de toegang ter hoogte van de verdieping bevindt zich een venster met 24-ruits venster. Bij de overgang naar de topgevel is aan beide zijden een breed overstek zichtbaar dat dienst doet als goot. Rechts van het venster naast de toegang springt de gevel naar voren. In dit geveldeel bevinden zich een zijvenster en vier vensters onder een dakoverstek. In het dakvlak boven dit deel bevindt zich een dakkapel. Hierna gaat de gevel haaks over naar nummer 3 en in deze bouwmassa bevindt zich het kantoor. In de linkerzijgevel van dit deel van de bouwmassa bevinden zich zeven vensters die door smalle gemetselde penanten gescheiden worden. Het wordt afgesloten met een ruim dakoverstek dat tevens dienst doet als bakgoot.

Aan de kopse gevel van het kantoor is op de begane grond een vijfzijdige erker onder een platdak met een ruim dakoverstek gebouwd. In de top van deze gevel bevindt zich een venster met een stijl en ramen. Aan de rechter zijgevel van het kantoor bevindt zich onder een ruim dak overstek dat door een pilaar wordt opgevangen de toegang naar het kantoor die gevormd wordt door een paneeldeur.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/roosendaallyceumlaan001-3.htm

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Item aangemaakt door Jan Hein van der Bruggen en aangevuld met informatie van de website www.erfgoedroosendaal.nl door Gert-Jan Lobbes.

Ingezonden door: Jan Hein van der Bruggen

Jan Hein van der Bruggen

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.