Introductie

Stoer blok van Ingwersen en Kuipers. Met een nog stoerdere ontstaansgeschiedenis. Elke zuil kwam in deze buurt aan zijn trekken, net als in de Spaarndammerbuurt. Het socialistische Dageraadscomplex wordt keurig symmetrisch geflankeerd door dit protestantse blok van Patrimonium en aan de andere kant een katholiek blok van Dr. Schaepman.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Lutmastraat (Patrimonium)
Adres(sen) Lutmastraat 136-178, Mauvestraat 2-14, Talmastraat 1-43, Burgermeester Tellegenstraat 200-230
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Patrimonium (Amsterdam)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Arnold Ingwersen, Tjeerd Kuipers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1919 - 1923
Huidige eigenaar Rochdale
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het ontwerp stamt uit 1919, en het gebouw werd voltooid in 1923 na vele moeilijkheden. Omdat bij de aanbesteding geen enkele aannemer met een aanvaardbare inschrijving kwam werd door Patrimonium besloten het complex in eigen beheer te bouwen en daarbij in zee te gaan met arbeiders die, uitgesloten door aannemers na stakingen, zich hadden georganiseerd in de Federatie van zelfstandige werkende Groepen in het Bouwbedrijf (FzwG). Dit was voor een protestants-christelijke stichting een ongehoord besluit, omdat deze arbeiders, zoals een commissaris van Patrimonium het noemde, tot de meest consequente vijanden van christelijke werkliedenverbond behoorden waaruit Patrimonium was voortgekomen. Gedwongen door de omstandigheden moest op alles worden bezuinigd, tot op potplankjes, tuinmuurtjes en handdoekenrekjes. De meest ingrijpende bezuiniging was de vervanging van puntdaken door platte daken. De versobering leidde tot hevige protesten van de architecten, die uiteindelijk toch akkoord gingen om op het ontwerp 108.000 gulden te bezuinigen.

Exterieur

Het gebouw maakt, gezien vanuit de Talmastraat, een monumentale impressie. Deze indruk wordt bereikt door de drie zogenaamde risalieten, licht vooruitstekende gedeelten over de hele hoogte van een gebouw (de term risaliet is afkomstig van het Italiaanse woord voor uitbouw, risalto). Tussen de risalieten wijkt het gebouw terug op de derde etage. De eveneens terugwijkende zolderverdieping is bedekt met een soort grijze shingles. Shingles zijn een daklei, oorspronkelijk van leisteen gemaakt, maar later ook gemaakt van andere, meer duurzame, materialen. Het speelse element ontbreekt niet in ontwerp. Op de hoeken zijn twee trappen, voorzien van een elegante stenen ballustrade, die naar de eerste verdieping lopen. De verwantschap met het Patrimonium-complex aan de Amstelveenseweg blijkt uit de baksteenmotieven tussen de ramen en boven de portieken. Het motief bestaat uit twee waaiervormen die worden verbonden door een ruggegraat van uitspringende bakstenen. De omlijsting van de portieken en de sokkels zijn uitgevoerd in donkere bakstenen.

Gebruikte bronnen

1. Wouter P. Beekers en Rolf E. van der Woude, Niet bij Steen Alleen. Patrimonium Amsterdam: van sociale vereniging tot sociale onderneming 1876-2003 (Verloren, 2008).
2. Vladimir Stissi, Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: sociale woningbouw 1909-1942 (Uitgeverij 010, 2007).

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/Talmastraat/1-43
2. https://020apps.nl/1850-1940/Burgemeester_Tellegenstraat/200-230
3. https://020apps.nl/1850-1940/Mauvestraat/2-14
4. https://020apps.nl/1850-1940/Lutmastraat/136-178

Ingezonden door: Eric Kurpershoek (Rochdale)

Eric Kurpershoek (Rochdale)

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.