Introductie

Het is niet alleen de architectuur die dit gebouw zo bijzonder maakt, ook de cultuurhistorische waarde; het laat het oude dorp van Amstelveen zien.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Lunchroom La Gare, Amstelveen
Adres(sen) Dorpsstraat 78 hoek Stationsstraat 1-5
Postcode(s) 1182 JG
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever de heer R. Draisma
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning, Garage
Betrokken architect(en) Herman van der Bijl
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Genootschapsgebouw, Café, Uitgaansgelegenheid
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

In het oude dorp van Amstelveen neemt dit hoekpand een prominente plaats in. De gaafheid, omvang en het omhoog rijzende silhouet geven een hoge zeldzaamheidswaarde. Maar dat is het niet alleen, de cultuurhistorische waarde is ook van belang. Het geeft de sociale en politieke ontwikkeling aan van het oude dorp van Amstelveen tijdens de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het pand loopt verder door in de Stationsstraat tot en met nummer 5, waar zich een aparte winkel bevindt. Echter, het hoekpand heeft de meeste authentieke elementen ondanks het feit dat ook hier de raamindelingen gewijzigd zijn. De ronde gevelvorm is zeer karakteristiek voor de Amsterdamse School.

Exterieur

Het hoekpand heeft twee verdiepingen met op beide uiteinden van de daklijst twee deels uitgemetselde schoorstenen. Tussen de twee schoorstenen loopt een sierrand van grijze plavuizen, onderbroken door bakstenen muurdammetjes. Op de tweede verdieping is boven het hoekraam recentelijk een afwijkende latei van beton aangebracht. De lunchroom heeft aan de Stationsstraat de ingang. Deze is verdiept aangelegd en is met dubbele deuren uitgevoerd. Over de hele gevelbreedte loopt een serie bovenlichten met vertikale glas-in-loodramen gescheiden door houten roeden. De etalageruiten worden van elkaar gescheiden door ronde zuilen met bolle kolomvormen. Deze zijn verwant aan het werk van architect De Klerk omstreeks de jaren '20. Op de grens van deze kolommen en het opgaande metselwerk ligt een houten sierrand met golvend karakter. Kenmerken A'damse school: - ronde gevel - bolle kolommen, invloed de Klerk

Interieur

Het interieur valt niet onder de monumentenstatus, maar is als lunchroom wel toegankelijk waardoor het mogelijk is een indruk van de bovenlichten te krijgen.

Recente ontwikkelingen

Vroeger was het een garage, daarna winkel, daarna showroom van fietswinkel, sinds een paar jaar een lunchroom.

Gebruikte bronnen

1. Gegevens zijn van afd. Monumenten Gemeente Amstelveen.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit artikel en de foto's zijn gemaakt door de heer Paul Paris. Hij is professioneel fotograaf en publicist en heeft veel Nederlandse gebouwen van de Amsterdamse School gefotografeerd. Zijn website is te vinden op: www.paulparislesimages.com

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.