Introductie

Een zeer fraaie Amsterdamse School-gevel maar één van de slechtst onderhouden die ik het afgelopen jaar ben tegengekomen. Positief is dat er weinig aan verknoeid is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Lumeijstraat 2-12, Amsterdam
Adres(sen) Lumeijstraat 2-12
Postcode(s) 1056 VW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Franswa kreeg de opdracht voor dit blok in de Lumeijstraat in de Amsterdamse Baarsjes via zijn docent aan het Voortgezet en Hooger Bouwkunst Onderricht, Frits Staal. Het gaat om woningen met bedrijfsruimtes (tegenwoordig garages, wellicht vroeger ook al) in de plint.

Exterieur

Het gaat om een symmetrische bakstenen gevel. Het is meteen te zien dat het gebouw in slechte toestand verkeert. Her en der zijn reparaties verricht, met name rond de kozijnen, en de toppen van de torens worden met loden mutsen bijeen gehouden. Het voegwerk is ook in slechte staat. Toch is de gevel op de begane grond na nog goeddeels in oorspronkelijke toestand en zijn er bijvoorbeeld geen kunststof kozijnen aangebracht. Wat de opbouw van de gevel betreft zien we dat de uiterste delen met ieder twee mooie vensters ietsje uitspringen. Gelijke vensters vinden we in de Titiaanstraat in Amsterdam zuid. Op de vierde verdieping van het uitspringende deel bevindt zich (vermoedelijk) een ondiep balkon achter een borstwering. Het uit vier brede en zeer fraai gedetailleerde vensters bestaande middendeel is ingeklemd tussen twee trappenhuizen, die boven uitlopen in een torenachtige opbouw. In het centrum van het blok bevindt zich ook nog een trappenhuis, herkenbaar aan de vierkante raampjes. Er is een zolderverdieping met rijen vierkante raampjes, die speels op hun kant zijn geplaatst. Op diverse plaatsen zien we voor Franswa kenmerkende versieringen in baksteen en beton, sterk aangetast door weer en wind. Oorspronkelijk was er net als bij zijn panden aan de Hoofdweg en het Scheldeplein, plaats voor vlaggenmasten. Vandaag de dag resten alleen de houders.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Lumeijstraat/2-12

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een zeer fraaie Amsterdamse Schoolg-evel maar één van de slechtst onderhouden die ik het afgelopen jaar ben tegengekomen. Positief is dat er weinig aan verknoeid is. Nu de Lumeijstraat is uitgegroeid tot wat makelaars noemen "één van de leukste straatjes van Stadsdeel West" gloort er misschien herstel aan de horizon.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.