Introductie

Amsterdamse School in Brussel?! Het moet niet gekker worden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Louis Hymansstraat 9-9C, Brussel
Adres(sen) Louis Hymansstraat 9
Postcode(s) 1050
Plaats (provincie) Elsene (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Land België
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) André Darche, Jean Darche
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer Brussels Hoofdstedelijk Gewest, nr 16611

Achtergrond

Dit appartementsgebouw met architectenwoning in de Brusselse deelgemeente Elsene, werd in 1928 gebouwd door André Darche. Irismonument noemt broer Jean Darche als mede-architect. André-Charles-Eugène Darche werd in 1893 in Brussel geboren. In de jaren dertig zou Darche gaan bouwen in wat men in België de 'pakketbootstijl' noemt. Een zeer fraai pand van hem in die stijl staat aan de Uruguaylaan in Brussel Uitbreiding Zuid. Op het internet zijn niet veel panden van zijn hand te vinden.

Exterieur

Het gebouw is een opvallende verschijning in de vrij smalle Louis Hymansstraat. Opvallend door de hoogte (zes bouwlagen), de relatief geringe oppervlakte, het gebruik van baksteen en de expressieve vormgeving in een sjieke wijk waar men vaak de voorkeur gaf aan historiserende panden (de zgn. 'Beaux-Arts' stijl). Het huis links ervan is slechts half zo hoog en rechts staat het pand vrij.

De invloed van expressieve stromingen als de Amsterdamse School is onmiskenbaar. Toch zal je een dergelijk gebouw niet snel in Nederland tegenkomen. In Nederland zou men het gebouw te hoog vinden voor de smalle straat en de kavel. Ook de opbouw is wat merkwaardig en topzwaar. Ik vermoed dat een Nederlandse architect voor een plat dak zou hebben gekozen, met een stenen dakrand.

De gevel is opgebouwd uit gele bakstenen, afgewisseld met paarse bakstenen boven de deuren en kozijnen. Ook de uitspringende delen met erkers en de vierde verdieping bestaan uit paarse bakstenen. Accenten van witgele steenblokken zijn aangebracht op diverse hoeken en onder de uitkragende vierde verdieping. Op de vierde verdieping is sprake van driezijdige, uitspringende erkers die rusten op een eveneens driezijdige bakstenen consoles. Boven een zeer ruime dakoverstek bevindt zich een steil met grijze leisteen bedekt mansardedak.

Het pand heeft drie ingangen. Op nummer 9c leidt de voordeur naar de appartementen. Links en rechts van de ingang bevinden zich lantaarns met Tiffany glas. Nummer 9b heeft een lantaarn boven de ingang en geeft toegang tot de vestibule van een kantoor en uiteindelijk tot het kantoor van de architect André Darche en de tekenkamer. Helemaal rechts bevindt zich de deur van nummer 9, waarachter een halfopen galerij. Deze leidt tot een grote vierkante hal, waar zich de trap naar de woonverdieping van de architect bevindt.

Interieur

Oude foto's van het kantoor van de architect laten een onmiskenbare art deco-inrichting zien. De woning van de architect bevond zich op de eerste etage. Appartementen bevonden zich op alle verdiepingen, met onder het dak kamers en leefruimtes voor het personeel. Foto's en plattegronden van de architectenwoning zijn te zien op deze website en mogen helaas niet worden gereproduceerd.

Recente ontwikkelingen

Oude foto's laten zien dat het houtwerk oorspronkelijk donker gelakt is geweest. Helaas heeft men zich laten verleiden tot het aanbrengen van kunststof kozijnen. Verder oogt het pand ongeschonden.

Gebruikte bronnen

1. Cécile Dubois, Bruxelles Art Déco (Uitgever Racine, Brussel, 2018).
2. Pauline van Dijk, Appartementsgebouwen uit het interbellum. Serie "Brussel, stad van kunst en geschiedenis" (Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 2006).

Links

1. http://www.irismonument.be/nl.Elsene.Louis_Hymansstraat.9.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het gebouw tegen met de gids van Cécile Dubois in de hand. Het staat op loopafstand van het pand van Joe Ramaekers aan de Molièrelaan. De liefhebber van de Amsterdamse School herkent waarschijnlijk de elementen. Het leistenen dak geeft het gebouw helaas een topzwaar uiterlijk, waardoor het wat merkwaardig van opbouw is.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.