Introductie

Dit poortgebouw, waarachter de Rijks Automobiel Centrale een garage had, is geheel in de stijl van de Amsterdamse School opgetrokken.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Leidseweg 29-31, Utrecht
Adres(sen) Leidseweg 30C
Postcode(s) 3531 BA
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) W.H. de Jong
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3440075

Achtergrond

Achter dit poortgebouw, een ontwerp van W.H. de Jong (al noemt De Amsterdamse School in Utrecht J.M. de Jong), lag oorspronkelijk een garage van de Rijks Automobiel Centrale (RAC). De firma Jongerius had hier in de jaren 30 een showroom. Dit gebouw vinden we dan ook terug in het imposante glas-in-loodvenster van het voormalige kantoor van Jongerius aan de Kanaalweg.

Exterieur

Het symmetrische poortgebouw bestaat uit drie bouwlagen. Het is in rode strengperssteen in Vlaams verband opgetrokken met een plint in donkere steen en enkele accenten in dezelfde steen, met name bij de poort. Het middengedeelte springt terug van de rooilijn; de hoeken waar dit gebeurt zijn rond. De dakrand is voorzien van druppelvormige betonnen ornamenten.

Vandaag de dag zijn de vlaggenmasten boven de poort verdwenen en zijn de liggende spitsboograampjes dichtgemaakt. Glas in lood in de kleine bovenlichten van de begane grond is alleen nog bij nummer 29 aanwezig.

Volgens de monumentenbeschrijving van de gemeente Utrecht: 'Het complex is van architectonisch belang als karakteristiek woningencomplex in Amsterdamse School-stijl en tevens van belang vanwege het materiaalgebruik.'

Interieur

Volgens De Amsterdamse School in Utrecht zijn bij een verbouwing op de begane grond oude tegelvloeren tevoorschijn gekomen.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).
2. Monumentenkaart Utrecht.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het pand stond al een tijdje op m'n lijst, maar ik moest wachten tot een zomeravond om het in de zon te kunnen fotograferen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.