Introductie

Dit pand in het centrum van Delfzijl in de Groninger variant van de Amsterdamse School kwam in de plaats van het eerste onderkomen van de Zeevaartschool, die verhuisde naar een nieuw onderkomen in - jawel - de Groninger variant van de Amsterdamse School!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Landstraat 3-7, Delfzijl
Adres(sen) Landstraat 5-5a 3-7
Postcode(s) 9934 BG
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het pand staat op de plek waar van 1859 tot 1931 de eerste Zeevaartschool van Delfzijl was gevestigd. De school verhuisde toen naar het onderkomen op het Abel Tasmanplein. In het pand zat vanaf de jaren 60 tot in ieder geval 1993 Architectenbureau W. P. Delken en H. W. Rozema.

Exterieur

Te zien zijn de verticale dakpannen, die schuin naar voren uitsteken. Verder vallen de golvende voorpui en dito ramen op. Er is gebruik gemaakt van verschillende kleuren baksteen en de lamp bij de voordeur heeft een gemetseld voetstuk.

Recente ontwikkelingen

In 2014 werd toestemming gegeven om kantoorruimte de verbouwen tot appartementen (gemeenteblad Delfzijl 40873, 23 juli 2014).

Links

1. https://www.delpher.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Na een wandeling door Delfzijl Oud-West viel mij dit huis in de hoofdstraat van Delfzijl op.

Ingezonden door: Willem Stuve

Willem Stuve Wat ver is leert men pas echt waarderen. Ik ben opgegroeid in het Groningse Appingedam. Pas vele jaren later ben ik er achtergekomen dat er veel prachtige huizen in Amsterdamse School stijl in mijn geboorteplaats te vinden zijn. Of eigenlijk kende ik de huizen al, maar ben ik er met nieuwe ogen naar gaan kijken. De gereformeerde kerk waar ik als kind met mijn ouders kwam, blijkt ook een voorbeeld te zijn van deze stijl. Ik herinner mij het prachtige gewelf, maar ook dat de kleuren van het interieur vroeger veel fletser waren. Dat is gelukkig dankzij de restauratie van de kerk hersteld. Op architectuurgebied ben ik een leek, en is mijn interesse via de Art Nouveau (vooral Riga heeft veel indruk op mij gemaakt) uitgebreid naar de Amsterdamse School. Ik ben pas begonnen met het zoeken en fotograferen van objecten, maar geniet er met volle teugen van.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.