Introductie

De provincie Groningen staat vol met Amsterdamse Schoolgebouwen, waaronder dit landhuisje van Kruijer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Landhuisje S.W. Schortinghuisstraat 5, Winschoten
Adres(sen) S.W. Schortinghuisstraat 5
Postcode(s) 9671 CR
Plaats (provincie) Winschoten (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Oostgroninger Bouwonderneming
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jan Kruijer, Klaas Visker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit landhuisje werd gebouwd in de uitbreidingswijk van Winschoten die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw vorm kreeg. De opdracht werd verleend door de Oostgroninger Bouwonderneming. In hun biografie over Kruijer halen Kruijswijk en Van der Spek een passage aan uit een brief van de 'Adviescommissie voor bouwontwerpen en uitbreidingsplannen in de provincie Groningen'. De commissie was het eens met het ontwerp van het huis, maar had het wel over "de eenigszins ongewone vorm van den voorgevel" en sprak daarom de voorkeur uit "het muurwerk zooveel mogelijk in een enkelen (donkeren) toon te houden."

Exterieur

Het (vooral) in een gele geschakeerde baksteen gemetselde huis kreeg een trapeziumvormige voorgevel met een lichte knik waarin een Y-vorm is gemetseld. De donkergekleurde dakpannen lijken bijna verticaal als een gevelbekleding aan de zeer steile kap bevestigd te zijn. Een opvallend accent geeft de schoorsteen aan de linkerzijde, die door deze dakbedekking heen breekt. De entree bevindt zich aan de zijkant van het huis en wordt overkapt door een getrapte betonnen console waarop een blokvormige uitbouw, waarin van rode baksteen gemetselde dammen de hoge verticale ramen van het trappenhuis van elkaar scheiden.

Het huis staat te midden van andere scheppingen van Kruijer en Visker, echter geen van allen zo opvallend als dit huis. Links op de hoek staat Viskers eigen woonhuis. Rechts staat een dubbele villa van Kruijer en Visker.

Kruijer en Visker bouwden in de H. Hindersstraat 79 te Oude Pekela een huis dat lijkt op het huis in Winschoten. Het heeft de zelfde steile, haast verticale daken. Maar het mist het expressieve metselwerk (oa de knik in de voorgevel). Ook is het veel breder, waardoor de voordeur in de voorgevel kon worden ondergebracht, naast een erkerachtige uitbouw, en kreeg de verdieping meerdere ramen. Het ontwerp, hoewel ongewoon van vorm, mist daardoor het verrassende van het pand in Winschoten.

Interieur

Het oorspronkelijke interieur is bij renovaties volledig verloren gegaan. Dit betrof met name glas in lood naast de voordeur en in de verticale ramen van het trappenhuis. Een interview met een vroegere bewoonster is op de Jan Kruijer blogspot te vinden. Hieruit valt overigens op te maken dat het interieur tamelijk eenvoudig was. Naar verluidt was Kruijer zelf de verhuurder van het huis.

Recente ontwikkelingen

Het huis staat ten tijde van het schrijven van deze bijdrage (april 2018) te koop.

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk, Jikke van der Spek en Evert Venhuizen, Beleefd aanbevelend. Leven en werk van architect Jan Kruijer (1889-1965) (In Boekvorm Uitgevers BV, 2012).
2. Marianne Kruijswijk, Wieke Horneman, Van glas in lood en bakstenen; kijken naar Amsterdamse School in Oost-Groningen (Bedum, 2009).

Links

1. http://architectkruijer.blogspot.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben vooral voor dit pand naar Winschoten en de Pekela's gereisd. Ik vind dit wel één van de fraaiste AS huizen die er bestaan. Heel spijtig dat het oorspronkelijke interieur verloren is gegaan.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.