Introductie

Van dit pand is het interieur mooi bewaard gebleven.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Laapersweg 24, Hilversum
Adres(sen) Laapersweg 24 24
Postcode(s) 1213 VA
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) Nico Andriessen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar particulier, net verkocht.
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Andriessen heeft verschillende villa’s gebouwd aan de Laapersweg (de nummers 1,3,14,16 en 24). Uit de gegevens maak ik op dat de architect zelf eerst op nummer 24 (1924 )heeft gewoond en later op nummer 3 (1928).

Exterieur

Het huis is duidelijk gebouwd onder invloed van Frank Lloyd Wright. Het metselwerk en vooral het interieur zijn beïnvloed door de Amsterdamse School.

De nummers 1 en 3 staan al op deze site. De schoorsteenmantels zijn in die twee huizen min of meer hetzelfde als in dit huis. Maar deze spant absoluut de kroon. Hier zit een foto van de oorspronkelijke staat bij. Het pand van Laapersweg 16 is ook te koop geweest en daar is niets meer over van het oorspronkelijke interieur.

Interieur

Het interieur is mooi bewaard (gerenoveerd) gebleven. De schoorsteenmantel, wandtegels en de pilaren en kastjes in de hoeken van de eetkamer laten een versoberde Amsterdamse School zien.

Links

1. http://hilversum2.clubs.nl/nieuws/detail/2029284_architect-nicolaas-ignatius-maria-andriessen-27-05-1892-19-08-1947-hilversum
2. http://www.tgooi.info/architect/andriessen

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.