Introductie

De fraaie kleurstellingen worden hersteld in deze Hilversumse villa. Het kleurgebruik doet denken aan de Groningse variant van de Amsterdamse School doet. Dit artikel is aangemaakt door Olga van den Muyzenberg (die dit huis vond op Funda), en aangevuld door Rob van Herpt, de nieuwe eigenaar.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Laapersweg 1, Hilversum
Adres(sen) Laapersweg 1
Postcode(s) 1213 VA
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) Nico Andriessen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer GMH0916

Achtergrond

Andriessen heeft meerdere villa's aan de Laapersweg en het park Laapersveld gebouwd: op de nummers 3 (zijn eigen huis), 14, 16 en 24.

Exterieur

Het huis is in 2005 geverfd in de kleuren, die lijken op de kleuren van het pompgemaal van Dudok dat aan de overkant van de Laapersvijver staat. Dit zijn Dudok-kleuren en wijken af van het origineel van Andriessen.

Interieur

Het interieur is nog vol met originele details: de hal, beneden en boven, met bijzondere tegels, de glas-in-loodramen en de lamp; alles in de op Dudok geïnspireerde kleuren. De schoorsteenmantel is dezelfde als op Laapersweg nr. 3. Op nr. 24 is deze schoorsteenmantel ook aanwezig.

Recente ontwikkelingen

Het huis gaat in de oorspronkelijke kleuren geverfd worden, en daar waar nodig opgeknapt worden.

Links

1. http://hilversum2.clubs.nl/nieuws/detail/2029284_architect-nicolaas-ignatius-maria-andriessen-27-05-1892-19-08-1947-hilversum
2. http://www.tgooi.info/architect/andriessen_n.php

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Gevonden op Funda.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.