Introductie

Ah! Spanje, Valencia. Geïnspireerd op de Amsterdamse School, in vorm en in inhoud.

Specificaties

Officiële of officieuze naam La Finca Roja (Het Rode Blok), Valencia
Adres(sen) Carrer de Maluquer/Carrer de Marvà/Carrer de Jesús/Carrer d'Albacete
Postcode(s) 46007
Plaats (provincie) Valencia (Valencia)
Land Spanje
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Caja de Previsión Social del Reino de Valencia (pensioenspaarbank)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Enrique Viedma i Vidal
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1934
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1929 won de Valenciaanse architect Enrique Viedma i Vidal (1889-1959) een prijsvraag voor het ontwerp van arbeiderswoningen. De prijsvraag was uitgeschreven door de Caja de Previsión Social del Reino de Valencia, een soort pensioenspaarbank, en was gebaseerd op de in 1925 van kracht geworden Ley de Casas Baratas (Letterlijk: Goedkope Huizen Wet), de Spaanse versie van onze Woningwet uit 1902.

Viedma is niet een heel bekende architect maar zijn Rode Blok, gebouwd tussen 1929 en 1934, was wel een baanbrekend gebouw. Het wordt beschouwd als een van de succesrijkste voorbeelden van volkshuisvesting op grotere schaal, en was vernieuwend door de blokarchitectuur, die toen in Amsterdam al lang was ingevoerd.

Exterieur

Het blok van 378 woningen met winkels omsluit een patio, die voor algemeen gebruik van de bewoners is bedoeld.Het werk is niet bepaald goed gedocumenteerd, maar over het algemeen is men het er in Spanje over eens dat Viedma hier geïnspireerd is door de Amsterdamse School. Hij heeft die inspiratie vermengd met art deco in dit gebouw tot uitdrukking gebracht.

Er is zelfs een verwijzing naar Gaudí's Casa Mila (Barcelona) te vinden, waarin de golvingen in de gevel van dat gebouw hier terug te vinden zouden zijn in het ritme van de rijen erkers. In mijn lange en intensieve ervaring met de architectuur in Catalonië moet ik echter vaststellen dat Gaudí, als het even kan, overal wordt bijgesleept, al dan niet terecht.

Het expressionistisch gebruik van rode baksteen en keramische elementen verlenen dit gebouw wellicht zijn buitenlandse positie binnen de Amsterdamse School. De bekroning van de erkers en de steile daken doen ook een Amsterdamse Schoolbelletje rinkelen. Mijns inziens ligt de link meer in de algehele aanblik, materiaalgebruik en ook de sociale aspecten dan in echt typische details.

Gebruikte bronnen

1. Daniel Benito Goerlich, La arquitectura del eclecticismo en Valencia; vertientes de la arquitectura valenciana entre 1875 y 1925.
2. Ángel Urrutia, Arquitectura española siglo XX.

Links

1. https://es.wikipedia.org/wiki/Finca_Roja

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De parallellen met onze volkshuisvesting en de verwijzingen naar de invloeden van de Amsterdamse School maken dit tot een interessant object. Tijdens een Art Nouveau-architectuur bezoek aan deze prachtige stad graag even uit het hokje gestapt om dit op de foto te zetten.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.