Introductie

Een relatief sober blok van de hand van Jouke Zietsma, maar wel een met een opvallende toren, trapeziumvormige elementen en bijzondere balkonnetjes.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kromme Mijdrechtstraat 33-91, Amsterdam
Adres(sen) Kromme Mijdrechtstraat 39II
Postcode(s) 1079 KP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Stadgenoot, Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en kantoor- of werkruimtes
Soort monument Beschermd stads- of dorpsgezicht
Monumentnummer

Achtergrond

De Kromme Mijdrechtstraat doet z'n naam eer aan. De in de Amsterdamse Rivierenbuurt gelegen straat begint - omringd door de iconische blokken van Michel de Klerk - in het noorden aan het Meerhuizenplein, kruist vervolgens de Vrijheidslaan en buigt dan bij de Lekstraat naar het oosten af, om te eindigen bij de Amsteldijk. De straat volgt hiermee de zuidelijke contouren van tramremise Lekstraat. Een van de blikvangers bij de 'knik' in de straat is een torenachtige opbouw die toebehoort aan een blok naar ontwerp van Jouke Zietsma.

Exterieur

Het is een woonblok met enkele bedrijfruimtes in verstrakte Amsterdamse School met, ter hoogte van de Lekstraat, een hoger gedeelte met torenachtige uitstraling boven een paraboolvormige portiek. De kleine raampjes (van het trappenhuis?) hebben hier een speelse roedenverdeling, iets wat we vaker in het oeuvre van Zietsma tegenkomen. Het blokje links hiervan is ontdaan van welke AS-invloed dan ook. De gevel is - zo blijkt uit een archieffoto - in 1977 geheel vervangen.

Het vijf bouwlagen tellende hoekblok heeft op de bovenste verdieping aan de westkant vier trapeziumvormige raampjes, aan de onderkant met elkaar verbonden met siermetselwerk en trapeziumvormige stenen ornamenten. Om de hoek - aan de zuidkant - zitten een vijftal losstaande trapeziumvormige raampjes met siermetselwerk eronder.

Het grootste gedeelte van het woonblok loopt door in de Kromme Mijdrechtstraat, waar het aansluit op een blok van Gerrit-Jan Rutgers. Het vier bouwlagen tellende blok, met enkele werkruimtes op de begane grond, is grotendeels erg somber vormgegeven - het gevelvlak wordt slechts door ondiepe erkertjes onderbroken. Fraai zijn wel de entrees. Boven de houten voordeuren laat Zietsma de trapeziumvorm van de eerder genoemde raampjes terugkeren in de bovenlichten.

De straat maakt in dit schijnbaar rechte stuk wel degelijk nog een hele flauwe knik (ter hoogte van nummer 83) en Zietsma heeft dit geaccentueerd door de gevel te laten terugwijken en hier concave bakstenen balkonnetjes te situeren. Erg verrassend!

Recente ontwikkelingen

Zoals zoveel blokken is ook hier in de loop der tijd het een en ander aan gewijzigd - bijna nooit ten goede. Archiefbeelden in het Stadsarchief van Amsterdam laten zien dat de dakrand een flink stuk is ingekort, de roedeverdeling van de smalle vensters verdwenen is, het metselwerk aan de bovenkant van de ondiepe erkers vervangen is door houten platen, en enigszins sierlijk houtwerk tussen kozijnen vervangen is door platte delen.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).
2. Franswa Archief, Het Nieuwe Instituut.

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/
2. https://maps.amsterdam.nl/afwc_2012/?LANG=nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De 'toren' is een opvallende verschijning, maar de bescheiden concave balkonnetjes zijn ook erg fraai.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.