Introductie

Aangeklede leegstand: een van de winkelpanden op de grens van Hoensbroek en Heerlen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kouvenderstraat 210-220, Hoensbroek
Adres(sen) Kouvenderstraat 210-220
Postcode(s) 6431 HJ
Plaats (provincie) Hoensbroek (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De winkelstraten Akerstraat-Noord en Kouvenderstraat lagen ooit onder de rook van staatsmijn Emma. Tijdens het interbellum, op het hoogtepunt van de mijnbouw, deed de middenstand hier goede zaken. Na de mijnsluiting in de zestiger jaren veranderde het straatbeeld compleet, klandizie nam af, leegstand nam toe evenals de werkloosheid en drugsoverlast.

Eind vorige eeuw sloegen de winkeliers en de gemeente de handen ineen. Panden werden veelal met overheidssubsidie weer opgeknapt. Veel panden hebben nu weer een winkelfunctie, maar een aantal bleef ook leegstaan.

Exterieur

Op drie plekken is onmiskenbaar invloed van de Amsterdamse School zichtbaar: het voormalige pand van De Gruyter op de hoek van de Akerstaat Noord en de Kouvenderstraat, een hoekwinkelpand op de kruising Akerstraat Noord en de Hommerterweg, en als laatste deze drie winkelpanden met bovenwoning in de Kouvenderstraat.

Het hoekpand (met de Burgemeester van der Kroonstraat) is nr. 220, daarnaast nr. 216 en helemaal rechts nrs. 210 t/m 214. Dit laatste pand stamt uit ca. 1930 en is een ontwerp van P. Jacobs. Opvallend zijn de twee driehoekige erkers die als torentjes boven het dak uitsteken. De begane grond heeft drie portieken waartussen twee etalages, de bakstenen zijn lichtgeel en staan verticaal. De vensters zijn allen vernieuwd en missen de oorspronkelijke roedeverdeling.

Het middelste pand (nr.216) heeft een centraal geplaatst rond liseen met baksteen in een horizontale structuur. De liseen steekt ver boven het platte dak uit en heeft duidelijk een spilfunctie, het geeft de gevel een golvend karakter. De vensters ter weerszijden buigen naar binnen en de bakstenen van de borstweringen staan verticaal. Het bouwjaar is 1927, de architect is onbekend. Het hoekpand maakt met de roedeverdeling een authentieke indruk. De gevelwand is onderbroken met inspringende balkons en de baksteen ornamentiek is expressionistisch. Ook van dit pand is de architect onbekend, bouwjaar is 1927. De winkel heeft geen functie, maar het pand maakt een verzorgde indruk - en mooi voorbeeld van aangeklede leegstand.

Gebruikte bronnen

1. Met dank aan Frits Lamers van de gemeente Heerlen.
2. Open monumentendag 2016, gemeente Heerlen.
3. MIP (Monumenten Inventarisatie Project) Heerlen, 1992.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Mooi voorbeeld van een lokale variant van de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.