Introductie

Geen poging tot historiseren, maar een eigentijdse (nog steeds!) invulling.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Korte Hofstraat 5, Zutphen
Adres(sen) Korte Hofstraat 5
Postcode(s) 7201 KH
Plaats (provincie) Zutphen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Wed. J. Frankenhuis
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) G.J. Jacobs
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Winkel met bovenwoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer Z-406

Achtergrond

Nieuwbouw na een brand in 1932 van de hand van de lokale architect G.J. Jacobs. Het gebouw, winkel met bovenwoning, staat midden in het historische centrum van Zutphen.

Exterieur

Het gebouw is naar mijn smaak een zeer gaaf voorbeeld van de zogenaamde Nieuwe Haagse School-variant van de Amsterdamse School. Opmerkelijk is de dwars geplaatste kap (meer iets voor de zuidelijke regio's). Keramische gevelafdekking. Mooie verhoudingen; gevel voegt zich ontspannen en harmonisch in de kwetsbare omgeving. Redengevende omschrijving gemeente Zutphen (PDF), klik hier

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Zutphen_(plaats)

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw verdient m.i. toevoeging omdat het zo'n goede architectuur representeert. Architectuur die ontsproten is uit de Amsterdamse School, maar een zakelijker variant daarvan.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.