Introductie

Twee symmetrisch opgezette blokken naar ontwerp van de architect Rutgers, die bekend staat als één van de meest productieve architecten van de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kop Scheldestraat, Amsterdam
Adres(sen) Scheldestraat 1-21 en 2-26
Postcode(s) 1078 GE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Marcanpaul
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar onbekend
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat om twee nagenoeg symmetrische blokken met etagewoningen, ondergelegen winkels en horeca, ter weerszijden van de entree van de Scheldestraat. De blokken waren een project van bouwbedrijf Marcanpaul, dat diverse woningcomplexen heeft gebouwd in Amsterdam Zuid. De naam Marcanpaul is een samentrekking van Marcus, Anne en Paulus, de drie oudste kinderen van bouwondernemer Jan. Th. Boersma.

Exterieur

De blokken vormen een soort poort naar Zuid. Komend vanaf de Ferdinand Bolstraat steek je via een brug van Kramer (met maar liefst vier huisjes) het Noorder Amstelkanaal over. Links en rechts bevinden zich de blokken, die vooral opvallen doordat zij beide een prominente toren hebben. Het is meteen duidelijk dat we ons in een andere buurt dan De Pijp bevinden. De torens ogen massief en stoer. Ze hebben een vierkante onderbouw en een kleinere vierkante opbouw en zijn opgetrokken uit baksteen met natuurstenen versieringen langs de randen en een paar raampjes aan de straatzijde. Tenminste één van de torens schijnt bewoond te worden. De blokken zelf zijn vrij sober vormgegeven en hebben een grote hoeveelheid erkers en prominente hijsbalken, wat de gevels een strakke uitstraling geeft.

Hoewel de gebouwen erg op elkaar lijken zijn er wel wat verschillen. Zo heeft het linker blok (gezien vanaf de brug) een stenen trap met luifel vlak na de kade. Het rechter blok heeft op de zelfde hoogte maar dan op de eerste verdieping een serre-achtige houten uitbouw. Wellicht zat hier vroeger een lunchroom of restaurant dat uitzicht bood over de Scheldestraat? Voorts zijn er wat abstracte natuurstenen versieringen (hier en daar wit geschilderd). Verder vragen wat fraaie deuren met deurposten aandacht en zijn er nog etalages met houten kozijnen aanwezig. Hier en daar leidt dit tot een bijzondere combinatie van etalages met stenen trappen naar de verdiepingen. De architect en de bouwonderneming worden genoemd op een pijler in het midden van het westelijke blok, met portretjes van de kinderen Boersma, helaas ook wit geschilderd en ten tijde van dit schrijven afgebladderd. Het mooiste en wellicht minst opvallende detail bevindt zich aan de basis van de torens: een (witgeschilderde) gietijzeren versiering, bij elke toren één.

Aansluitend aan deze blokken aan de Churchill-laan bevinden zich omvangrijke blokken van Rutgers die vooral bekend zijn door hun ingangspartijen en een apart hoofdstuk op deze site verdienen.

Interieur

Een dame van de fietswinkel vertelde mij dat er eenvoudig glas in lood in de winkels heeft gezeten (vermoedelijk in de bovenlichten) maar dit lijkt overal verwijderd te zijn. Zij vertelde mij ook dat tenminste één van de torens bewoond is. Bijzonder!

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Scheldestraat/1-21

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Met hun markante torens zijn deze gebouwen echte blikvangers. Meestal fiets ik er langs verder de Scheldestraat in, maar ze zijn het waard om af te stappen en te bekijken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.