Statig, prachtig bewaard gebleven gebouw van architect Swinkels.

Officiële of officieuze naam Klooster met kweekschool (vm), Maastricht
Adres(sen) Brusselseweg 150
Postcode(s) 6217 HB
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Oorspronkelijke opdrachtgever Zusters van het Arme Kind van Jezus
Oorspronkelijke functie Religieus overig
Betrokken architect(en) A.H.J. Swinkels
Aanvang en oplevering 1930 - 1932
Huidige eigenaar Zuyd Hogeschool
Huidige functie Hoger Onderwijsgebouw

Dit is een imposant gebouw, de gevellengte is ruim honderd meter. Hiermee is dit gebouw beeldbepalend voor deze wijk. Oorspronkelijk was het gebouw opgezet als een klooster van de Zusters van het Arme Kind van Jezus met een kweekschool en voorzien van een kapel aan de achterkant. In dit gebouw werd gratis onderwijs gegeven aan kinderen van minder vermogende ouders.

De gevel heeft een sterk horizontale geleding, nog versterkt door doorlopende vensterreeksen en de brede dakkapellen. Aan de beide einden liggen vooruitspringende bouwvolumes waarvan die aan de rechterkant (aan de Bastionstraat) een duidelijk asymmetrische opbouw heeft.

Hoewel de architectuur zakelijk van karakter is, zijn er nog tal van Amsterdamse School elementen te ontdekken zoals de cilindervormige trappenhuizen bekroond met siermetselwerk. Ook de kloosterkapel heeft kenmerkende details zoals siermetselwerk aan de bovenkant van de steunberen en een sierlijke klokkentoren voorzien van een minuscuul balkon dat meer een speels detail is dan dat het praktisch nut heeft. In feite een overbodig detail zoals we dat vaker tegenkomen bij de Amsterdamse School architectuur.

Het gebouw heeft een betonconstructie, maar de gevels zijn geheel met baksteen in kettingverband bekleed. De rechthoekige vensters zijn van staal. Centraal in de gevelwand ligt de hoofdingang met een luifel bekroond door drie vertikale glas in lood ramen omkaderd door natuursteen. Naast de ingang cilindervormige trappenhuizen met smalle en hoge vertikale stroken glas-in-lood ramen. De trappenhuizen hebben aan de bovenkant een balkon met een borstwering voorzien van strooksgewijs siermetselwerk ook weer met een vertikale structuur.

Aan de Bastionstraat een hoekoplossing met asymmetrische gevelopbouw met trappenhuis en verder een transformatorruimte en aansluitend een tuinmanswoning. Deze heeft een groot gewelfd mansardedak. Aan de achterzijde van het gebouw aangebouwd een voormalige kloosterkapel. Deze kapel is aan de buitenkant herkenbaar aan de stalen spitsboogramen tussen steunberen. Op de begane grond liggen tussen deze steunberen twee ingangen met betonnen luifels. Een speels element is de ranke klokkentoren met hol gebogen zadeldak met een piepklein rond balkon met stalen leuning. De absis van de kapel is herkenbaar aan het verlaagde dak. Op de begane grond heeft de kapel twee aparte dienstingangen.

Het interieur is ondanks de vele verbouwingen nog redelijk intact. Van belang zijn de glas-in-lood ramen en de smeedijzeren armleuningen van het trappenhuis.

Tegenwoordig is er Zuyd Hogeschool, een instituut voor beroepsopleidingen, in gehuisvest.

1. Architectuurgids Maastricht 1895-1995 (Uitgave Stichting Topos, Maastricht), pag. 144.
2. Monumentgids Maastricht (Primavera Pers), pag. 183.

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/506630/rijkshogeschool- maastricht/maastricht/

Bijzonder dat de gevelwand nog in oorspronkelijke staat is, zonder ontsierende belettering of markiezen. Verassend is de kapel die zichtbaar is vanaf de Bastionstraat.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.