Introductie

Nog een fraai gebouw in Utrecht van de hand van Joop Crouwel met beeldhouwwerk van Hendrik van den Eijnde.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kliniek voor Kleine Huisdieren (vm), Utrecht
Adres(sen) Dekhuyzenstraat 40
Postcode(s) 3572 WN
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Universiteit Utrecht
Oorspronkelijke functie Hoger Onderwijsgebouw
Betrokken architect(en) Joop Crouwel
Andere betrokken kunstenaars Hendrik van den Eijnde
Aanvang en oplevering 1920 - 1921
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en kantoor- of werkruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Op een steenworp afstand van het Veterinair Anatomisch Instituut werd in 1921 het Kliniek voor Kleine Huisdieren gebouwd. Beide zijn een ontwerp van Joop Crouwel, die ook verantwoordelijk was voor het voormalige Post- en Telegraafkantoor op de Neude. Ook hier kwam beeldhouwwerk van de hand van Hendrik van den Eijnde. Dat dit monumentale gebouw (net als het Veterinair Anatomisch Instituut) op geen enkele monumentenlijst staat is even opvallend als belachelijk.

Exterieur

Hoewel vrij strak van opzet, heeft het door de verspringende geveldelen, de ronde uitbouwen en de vele versieringen wel een expressief-sierlijke uitstraling. Zo zijn diverse verticale geveldelen bekleed met dezelfde bruine dakpannen als de daken. Het hoogste, middelste deel van het pand heeft aan de voor- en de achterkant door de halfronde uitbouwen met kantelen een fort-achtige uitstraling. Tussen de kantelen zitten verticale, loden ornamenten, die aan toortsen doen denken.

Her en der is de gevel opgeluisterd met siermetselwerk. De vele verticale raampartijen hebben veelal een zigzaggende roedenverdeling in de zijvensters. Zou trouwens in de hoge ramen in de halfronde uitbouw aan de achterzijde oorspronkelijk glas in lood gezeten hebben?

Beelden van H.A. van den Eijnde sieren het pand. Absolute blikvangers zijn de twee loden leeuwen met hieronder de tekst ‘Je Maintiendrai’ in de kopgevels aan beide zijden van het hoogste deel van het dak. Een knipoog naar de stenen leeuwen van het Veterinair Anatomisch Instituut?

In uitstekende gevelstenen zijn op de ronde uitbouwen dierenfiguren aangebracht. Aan de achterzijde (de westelijke gevel) is dat slechts één steen met twee honden. Diezelfde honden keren aan de voorzijde (de oostgevel) terug. Verder aan de voorzijde een kat met prooi, een aap, een papegaai, twee zwanen, en een haan. Wat het laatste beeld (geheel links op de gevel) moet voorstellen is wat onduidelijk, maar het heeft veel weg van een aardvarken. Opvallend is wel dat de beelden niet alleen huisdieren uitbeelden!

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig zitten in het pand een combinatie van bedrijven en instellingen en appartementen. Hoewel het pand gaaf oogt, zijn sommige elementen (zoals de dakkapellen en de raampjes in de ronde uitbouw) overduidelijk van later datum.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Links

1. http://www.bouwbeeldhouwwerk.nl/dekhuyzenstraat.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Er valt nog zoveel te ontdekken/beschrijven in Utrecht. Dit fraaie pand mocht gewoonweg niet ontbreken op Wendingen!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.