Introductie

Samen met nr. 11 een prachtig Amsterdamse-Schoolduo aan de Klaas Woltjerweg in het Groningse Zuidbroek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Klaas Woltjerweg 9, Zuidbroek
Adres(sen) Klaas Woltjerweg 9
Postcode(s) 9636 BB
Plaats (provincie) Zuidbroek (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Aan de Klaas Woltjerweg in Zuidbroek zijn rond 1930 in korte tijd veel vrijstaande woningen gebouwd, met name in het deel waar de straat begint, bij de Spoorstraat. Een groot aantal heeft kenmerken van de Amsterdamse School en voor de liefhebber van deze stijl is het er een eldorado. De huizen die de moeite waard zijn bevinden zich aan beide zijden van de straat. Ik heb over de geschiedenis van deze specifieke villa in openbare bronnen weinig kunnen vinden, behalve dat hier in de oorlog de heer en mevrouw Boomstra met hun zoon woonden, die in in Auschwitz zijn omgebracht. Mogelijk dat de villa in opdracht van dhr Boomstra is gebouwd. De bouwdatum ligt waarschijnlijk rond 1930.

Exterieur

In deze straat vormen nummer 9 en 11 het fraaiste koppel, misschien juist doordat zij zo van elkaar verschillen. Nummer 9 valt al van afstand op. Met zijn hoge asymmetrische puntdak en nadrukkelijk aanwezige schoorsteen rechts uit het midden, vormt het het hoogste pand in de straat. De gladde baksteen van het huis is oranje-rood van kleur, het trasraam en de schoorsteen zijn opgetrokken uit een paarsrode baksteen met diverse schakeringen. Links een door een forse gemetselde boog geaccentueerde ingang die met het trappenhuis uit de gevel springt. Op de verdieping gekoppelde vensters met bloembak in een lichte V-vorm. Karakteristiek voor het huis is behalve de schoorsteen de rij bakstenen die aan de voorzijde de daklijn als een soort rits accentueert, om in de top in een soort ornament samen te komen. Rechts van het huis staat de garage als een verkleinde kopie van de villa.

Interieur

Over het interieur zijn mij geen gegevens bekend.

Recente ontwikkelingen

De huidige bewoners hebben niet alleen de geschiedenis van de Joodse bewoners uitgezocht en struikelstenen laten plaatsen, maar ook het pand teruggebracht in oorspronkelijke staat.

Gebruikte bronnen

1. Karel Geijzendorffer, 'De Amsterdamse School in Menterwolde', in: Veenkoloniale Volkalmanak nr 23, 2011. Blz 61-72. Een uitgave van het Veenkoloniaal Museum, Veendam.

Links

1. https://www.tracesofwar.nl/sights/98618/Stolpersteine-Klaas-Woltjerweg-9.htm
2. https://www.menterwolde.info/nieuws/zuidbroek/na-muntendam-ook-struikelstenen-in-zuidbroek-en-noordbroek/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Door de hoge gevel en de prominente schoorsteen is dit pand een echte blikvanger aan de Klaas Woltjerweg.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.