Introductie

Samen met nr. 9 een prachtig Amsterdamse-Schoolduo aan de Klaas Woltjerweg in het Groningse Zuidbroek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Klaas Woltjerweg 11, Zuidbroek
Adres(sen) Klaas Woltjerweg 11
Postcode(s) 9636 BB
Plaats (provincie) Zuidbroek (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Aan de Klaas Woltjerweg in Zuidbroek zijn rond 1930 in korte tijd veel vrijstaande woningen gebouwd, met name in het deel waar de straat begint, bij de Spoorstraat. Een groot aantal heeft kenmerken van de Amsterdamse School en voor de liefhebber van deze stijl is het er een eldorado. De huizen die de moeite waard zijn bevinden zich aan beide zijden van de straat. Ik heb over de geschiedenis van deze specifieke villa in openbare bronnen niets kunnen vinden. De bouwdatum ligt waarschijnlijk rond 1930.

Exterieur

Samen met de totaal verschillende hoge villa met prominente schoorsteen op nummer 9, vormt deze rietgedekte villa stellig het hoogtepunt van de Klaas Woltjerweg. Voor de beschrijving wend ik mij tot Karel Geijzendorffer: "Deze romantische villa straalt de pure Amsterdamse School uit: de hoofdopzet met diverse kapvormen met rietdekking, het metselwerk in twee kleuren, en de bijzondere overhuifde ingangspartij. En de verscheidenheid aan raamvormen, vaak hoekgeplaatst, met glas-in-lood. En echt bijzonder door de kleurstelling van het schilderwerk, dat juist bij de Amsterdamse School nadrukkelijke aanwezig was. Een pracht pand."

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Karel Geijzendorffer, 'De Amsterdamse School in Menterwolde', in: Veenkoloniale Volkalmanak nr 23, 2011. Blz 61-72. Een uitgave van het Veenkoloniaal Museum, Veendam.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Schitterend de kleuren van het houtwerk onder de expressieve rietkappen!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door klaas wolda op 23 oktober 2018 om 18:40:

Het interieur is authentiek met kamerenswiet

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.