Introductie

Prachtig winkelpand in Arnhem.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ketelstraat 21-23, Arnhem
Adres(sen) Ketelstraat 21-23
Postcode(s) 6811 CX
Plaats (provincie) Arnhem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever E. van der Hart en zoon
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) W.F.C. Schaap
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel met bovenwoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Winkel met bovenwoningen in Arnhem, van architect W.F.C. Schaap, zoon van een aannemer, maar ook directeur van Bouw- en Woningtoezicht, en belangrijk stedenbouwkundige in Arnhem.

Exterieur

En groot winkelpland, waar ZARA in gevestigd is, met daarboven een aantal appartementen. Drukke winkelstraat in het centrum van Arnhem. Als je daar al van spreken mag: een 'stijlzuiver' Amsterdamse School-gebouw, met een golvende gevelwand en prachtige doorlopende kozijnen met ladderramen.

Links

1. http://www.geldersarchief.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik liep hier toevallig langs en dacht: dat moet ik vastleggen. Als er al zoiets bestaat als stijlzuiverheid, dan is dit gebouw er een sprekend voorbeeld van.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.