Introductie

Een universiteitsgebouw, echter gebouwd voor een koloniale tabaksmaatschappij door de gebroeders Van Gendt. Zij ontwierpen ook de betonconstructie voor Het Scheepvaarthuis.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kantoorgebouw Deli Mij (v.m.), Amsterdam
Adres(sen) Herengracht 286
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Deli-Batavia Tabaksmaatschappij maatschappij
Oorspronkelijke functie Kantoorgebouw, Handelsgebouw
Betrokken architect(en) A.D.N. van Gendt
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar Universiteit van Amsterdam
Huidige functie Hoger Onderwijsgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 518337

Achtergrond

Gebouwd als kantoor voor de Deli-Batavia Tabaksmaatschappij in 1921 op de plaats van drie grachtenpanden. De architect A.D.N (Dolf) van Gendt was een van de gebroeders Van Gendt. Deze hadden het architectenbureau van vader Van Gendt (Concertgebouw, arcade Raadhuisstraat) overgenomen. Deze vader met zijn zonen heeft een ontstellende hoeveelheid gebouwen in Amsterdam achtergelaten. Aan stijl lieten zij zich niet al te veel gelegen liggen, zorgen dat er gebouwd werd was hun prioriteit. Er zijn verhalen dat zij zonder morren hun stijl aanpasten als iemand daarom vroeg. Het verklaart wellicht ook het hybride karakter van dit gebouw.

De gebroeders Van Gendt ontwierpen de betonconstructie voor Het Scheepvaarthuis. Ook dit gebouw heeft een betonconstructie. Na de Indonesische nationalisatie van dit bedrijf heeft de Universiteit van Amsterdam er zijn intrek genomen, nu het Kunsthistorisch Instituut daarvan.

Exterieur

Een hybride gebouw: classicistische gevelopbouw (met name de begane grond en stoep), Amsterdamse School-siersmeedwerk en prachtig zeer sprekend metselwerk met diepliggende voegen. De plastiek van de gevel is ingehouden en niet Amsterdamse School.

Interieur

Het interieur (trappenhuis) is echter schitterend en past daarmee geheel in deze database: ajour tegelwerk in de ballusters van de trap, mee ontworpen meubilair, vloer en glaskap. Alles nog in een mooie staat.

Links

1. http://www.amsterdamsegrachtenhuizen.info/gracht/hge/hge300/hg10286/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het pand is bijna mijn buur; er zit één straatje tussen. Altijd gezien, nooit goed naar gekeken, laat staan onderzocht. Erg bevredigend om dat nu eens gedaan te hebben. De grachtengordel is eigenlijk rijk aan Amsterdamse School-panden. Er komen er nog wel meer aan.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers Geboren en getogen in Haarlem. Afgestudeerd in Delft TU/Bouwkunde/architectuur en volkshuisvesting. In die tijd was ik actief in het 'Kadijkencomité', om de aanvullende bouw en renovatie van 1000 woningen (waaronder het Entrepotdok) op het Kadijkseiland af te dwingen. Na mijn studie werkte ik tot 2012 als projectmanager bij de gemeente Amsterdam, mijn laatste functie was adjunct directeur van het Projectmanagement Bureau. De eerste projecten die ik leidde als projectleider voor het stadsvernieuwingsgebied De Pijp waren de renovaties van Amsterdamse School-projecten als De Dageraad van Kramer & De Klerk (PL Takstraat, met de fameuze Joop van Stigt als renovatiearchitect) en de Diamantbuurt van Van Epen. De combinatie Haarlem (Van Loghem)-Delft (Bakema en Van Eijck)-Amsterdam hebben mij 'architectonisch' gevormd.
Sinds een aantal jaren ben ik actief betrokken bij Het Schip in de Initiatiefgroep Museum voor de Amsterdamse School, om de uitbreiding van het museum voor elkaar te boksen. Na mijn pensionering in 2012 ben ik actief geworden als essayist en uitgever. Deze combinatie maakte de vraag om hoofdredacteur te worden van deze prachtige website voor mij onweerstaanbaar.

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 25 september 2018 om 09:21:

Het kunsthistorisch instituut van de UvA heeft het gebouw in 2015 verlaten. Het heeft sindsdien tijdelijke gebruikers en wacht op een definitieve bestemming.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.