Introductie

Gebouwd als schaft- en bergplaatsgebouw voor de Afdeling Plantsoenen van de gemeente Amsterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kantine en opslaggebouw Plantsoenendienst (v.m.), Tuindorp Oostzaan
Adres(sen) Orionplantsoen 1A
Postcode(s) 1033 VG
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Publieke Werken
Oorspronkelijke functie Overheidsgebouw overig
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Huisartsenpraktijk Orion
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 508541

Achtergrond

Het houten gebouwtje is ontworpen in opdracht van de gemeente Amsterdam door de Dienst der Publieke Werken. Het plan werd op 11 augustus 1924 door de directeur van Publieke Werken ingediend. Gebouwd in de stijl van de verstrakte Amsterdamse School. In oorsprong bevonden zich in het lager gelegen gedeelte een functionele 'luchtruimte' voor planten en gereedschap van de plantsoenendienst, en opslagruimte voor bestratingsmateriaal en een kleikist. Het schaftlokaal en de toiletten bevonden zich op de verdieping.

Exterieur

Geheel vrijstaand houten dienstgebouw met één en deels twee sterk horizontaal gelede bouwlagen. Ontworpen op een rechthoekig grondplan. Op het platte dak van het hoger opgetrokken volume een gemetselde schoorsteen. Het lagere volume met de voormalige 'luchtruimte' heeft een flauw hellend schilddak met dekking van bitumen en leislag. De wanden van het lagere deel bestaan geheel uit een houten raster met vierkante openingen. (In oorsprong zonder glas. Thans zijn de wanden gedicht ten behoeve van de kantoorruimte.) De recente openslaande deuren in de NO-gevel vervangen de grote openslaande toegang tot de vroegere 'luchtruimte'. Aan de ZO-zijde is de zij-ingang voor personen. Toegangsdeur met verdiepte rechthoekige velden en halfronde kolom. Gevels afgesloten met een brede omlopende geknikte lijst, die is ingestoken in het hogere bouwvolume. De wanden van het hogere volume zijn op de begane grond gemetseld. Boven de lijst zijn de wanden gepotdekseld met planken van 'western red cedar'. De ZO-zijde bevat een toegangsdeur met zesruits venster en met vensters aan weerszijden. Vensters hebben negenruits roedeverdeling. Aan de ZW-zijde enkele achtruits vensters. Aan de NW-zijde venster in toegangsdeur. Boven de bakstenen gevels een omlopende​ en geknikte lijst iets hoger dan bij het lagere volume. De verdieping van het hogere deel heeft in- en uitspringende plat afgedekte cubische bouwvolumes. De wanden zijn alle gepotdekseld en tegenwoordig groen gekleurd. Een aan drie zijden omlopende en wit gekleurde vensterpartij verbindt de samenstellende elementen. Sterk horizontaal gelede roedeverdeling. Drie vensters per zijde met elk drievoudige roedeverdeling. Overhoeks geplaatste witte delen met banden overeenkomstig de roedeverdeling. Naast de brede vensters bevinden zich smalle vensters met twee boven elkaar staande ruiten met V-vormige roedeverdeling. Aan de ZW-zijde vensterpartij met vijf draairamen met zesruits roedeverdeling. De drie samenstellende cubische elementen van de verdieping van het hogere gedeelte worden afgesloten door een brede convexe zinken daklijst.

Interieur

Het interieur is aangepast ten behoeve van de nieuwe bestemming die het heeft gekregen.

Recente ontwikkelingen

In 1992 is het verbouwd tot een tweetal kantoor/werkruimte-units. Momenteel is er een huisartsenpraktijk in het gebouwtje gevestigd.

Links

1. http://drimble.nl/monument/amsterdam/29756/orionplantsoen-1ab.html
2. https://www.monumenten.nl/monument/46499

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens een wandeling door Tuindorp Oostzaan kwam ik dit opvallende gebouwtje tegen. In een wijk waar in de jaren '20 straten vol eenvoudige arbeiderswoningen zijn gebouwd, vallen de openbare gebouwen die daar tussen zijn geplaatst, op door hun uiterlijk. Zo simpel de woningen, zo opvallend zijn veelal de gebouwen.

Dit houten gebouw valt met zijn bijzondere uiterlijk ook direct op in zijn omgeving.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.