Introductie

Mooie ontdekking in hartje Alkmaar!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Kaaspakhuis (vm), Alkmaar
Adres(sen) Gedempte Nieuwesloot 17
Postcode(s) 1811 KN
Plaats (provincie) Alkmaar (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Gebouw voor goederenopslag
Betrokken architect(en) D.S. Boer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit kaaspakhuis in de binnenstad van Alkmaar werd in 1931 gebouwd in opdracht van de kaashandelaar W. de Waal, die zelf in de bovenwoning van het pakhuis ging wonen. Het is in 1931 gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect D.S. Boer.

Exterieur

Het gebouw is opgetrokken uit bruinrode baksteen en staat op de hoek van de Gedempte Nieuwesloot en de Koningsstraat. De overgang naar de hoek wordt gevormd door een halfronde erker op de eerste verdieping, die over de begane grond kraagt. Opvallend zijn onder meer de rond gemetselde entree van het pakhuisdeel met terugliggend kozijn en links en rechts granieten hoekbeschermers, evenals de paraboolvormige ramen met granieten sluitsteen links en rechts van de entree. De entreedeur van de woning heeft bovenlichten met glas in lood en is in het midden voorzien van sierlijk smeedijzer. Ook de bovenlichten van de erker zijn voorzien van glas in lood. In de Koningsstraat bevond zich oorspronkelijk nog een zij-ingang met een raampje ernaast, waarvan alleen nog een blinde deur in gemetselde rondboog rest.

Op de eerste verdieping van de zijgevel bevindt zich een groot glas-in-loodraam bestaande uit drie langwerpige delen met daaronder drie kleine delen. Hierin staat onder meer het wapen van Alkmaar en een afbeelding van Mercurius (het symbool voor de handel). De gesmoorde Romaanse pannen die het pand bedekken zijn gebaseerd op de middeleeuwse bolle en holle pannen waardoor het pakhuis een golvend uiterlijk krijgt. Deze dakpansoort is volgens de website Ditisalkmaar zeldzaam in de binnenstad van Alkmaar.

Interieur

In het interieur is dus nog een groot glas-in-loodraam aanwezig, evenals kleiner glas in lood.

Links

1. http://www.ditisalkmaar.nl/foto/kaaspakhuis_gedempte_nieuwesloot
2. https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam dit fraaie gebouw tegen tijdens een wandeling door Alkmaar.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.