Introductie

Fraai voormalig woonhuis en artsenpraktijk, waarbij de architect ook het meubilair ontwierp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Julianastraat 11, Haarlem
Adres(sen) Julianastraat 11
Postcode(s) 2012 ES
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) A.M.J. Sevenhuijsen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het huis is gebouwd voor de Haarlemse arts R.C. Venema. Op de begane grond bevonden zich wachtkamer en spreekkamer; op de verdieping erboven waren een röntgenkamer en een laboratorium ingericht. Het woongedeelte bevond zich achterin.

Exterieur

De taps toelopende schoorsteen mag kenmerkend Amsterdamse School genoemd worden. Ook de rijke plastisch vormgegeven raam- en kozijnpartijen. Ogenschijnlijk gaat het hier om een twee-onder-één kap blokje, maar in werkelijkheid is het één woning. Niet bekend is of dit de originele kleuren zijn. De woning is erg groot; in 2008 bevatte het 10 kamers!

Aanvullende informatie van de huidige eigenaar (via Olga van den Muyzenberg):

Het huis is niet meer gesplitst. Door de praktijk aan huis zijn er twee voordeuren. De kleuren aan de buitenkant zijn waarschijnlijk oorspronkelijk maar waren wel iets minder fel. Naast het stoeltje (zie foto) zijn er tekeningen van andere meubels die bij het huis hoorden.

Recente ontwikkelingen

In 2008 is de woning van eigenaar veranderd. Nadien is het grondig gerenoveerd/gerestaureerd. Zo is de schoorsteen naar de oorspronkelijke toestand hersteld en is het dak volledig vernieuwd.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Wacht en Jos Fielmich (fotografie), Architectuurgids Haarlem (Uitgeverij 010, 2005).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik leerde het woonhuis in 2008 kennen; ben er ook binnen geweest. Het huis verkeerde in niet al te beste, en zo te zien originele, staat. Ik had in dat jaar contact met de toenmalige eigenaar, die het net verkocht had.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.