Introductie

Deze enigszins in hun originele vorm aangetaste huizen zijn van Co Franswa.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jennerstraat - Röntgenstraat, Amsterdam
Adres(sen) Jennerstraat 10-28, Röntgenstraat 11-29
Postcode(s) 1097 GC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Franswa ontwierp in 1924 in totaal dertig huizen (begane grond en etagewoningen) in de Jennerstraat en de Röntgenstraat, gelegen in de Amsterdamse Watergraafsmeer. De huizen liggen met de achterzijden naar elkaar toe.

Bijzonder is de latere toevoeging van een zeer stijlvolle stadsvilla in de Röntgenstraat. Franswa ontwierp deze in 1930 voor een particulier.

Exterieur

Het gaat per straat om drie percelen in het midden met links en rechts daarvan een perceel dat iets terugwijkt ten opzichte van de rooilijn. Het verschil wordt overbrugd door uitstekende erkers, rechthoekig van vorm op de begane grond en driehoekig op de twee verdiepingen. Er is sprake van drie bouwlagen en een plat dak. De twee uiterste percelen hebben een diepe portiek achter een ronde, gemetselde boog, waarin een langwerpig betonnen ornament als sluitsteen dient.

De middenwoningen hebben portieken onder een luifel, die zich over de begane grond van deze drie woningen uitstrekt. De portieken geven toegang tot zowel de begane grond woningen als de etagewoningen. De gevels zijn versierd met eenvoudige bakstenen ornamenten, die op sommige plaatsen als het ware tegen elkaar aan botsen. Opvallend zijn verder de rechthoekige kozijnen van de etagewoningen, die voor zover nog aanwezig, links en rechts zijn voorzien van verticale delen waarin drie liggende driehoekige houten delen zijn aangebracht. In de portieken zijn, ook voor zover nog aanwezig, gekleurde krakelingen aangebracht.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

De gevels zijn helaas sterk verarmd, zo is te zien in vergelijking met foto's uit het Franswa-archief. De gevel in de Jennerstraat is op zich goed onderhouden, echter de gevel in de Röntgenstraat lijdt onder onoordeelkundige reparaties met verkeerde bakstenen. Maar overal zijn de bijzondere roedeverdelingen verloren gegaan. In sommige gevallen zijn nog delen van de oorspronkelijke langwerpige kozijnen op de verdiepingen aanwezig, echter op een aantal plaatsen in de Jennerstraat zijn zij rücksichtslos vervangen door vlakke metalen kozijnen. Ook zijn overal de oorspronkelijke driehoekige erkers vervangen door fantasieloze exemplaren. In de Jennerstraat 10 en 12 zijn de erkers voor het gemak maar helemaal verwijderd. Ongetwijfeld een verhoging van het woongenot, echter de gevels zijn geen schim meer van hoe zij ooit bedoeld waren.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/FRAX/keywords/franswa

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Oude foto's in het Franswa-archief van een schitterende Amsterdamse School-gevel in de Jennerstraat deden mij naar de kaart grijpen. Waar kon dit zijn? Mijn veronderstelling dat de woningen niet meer bestonden bleek niet waar, maar helaas zijn zij zeer toegetakeld. Toch resten nog mooie details, met name de ronde portieken met sluitstenen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.