Introductie

Van dit soort huizen in de regionale variant van de Amsterdamse School zijn er in Groningen veel te vinden - vaak van de hand van Reitsema.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Zijlmasingel 9, Leens
Adres(sen) Jan Zijlmasingel 9
Postcode(s) 9965 PV
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit pand is in 1936 gebouwd in opdracht van J. Noordewier uit Uithuizen. Een ontwerptekening staat afgebeeld in het boek van Fennema.

Exterieur

Het pand staat aan de Jan Zijlmasingel te Leens en is één van de vele van Reitsema in deze straat. Behalve overeenkomsten vertonen deze panden vooral ook verschillen. Het onderhavige hoort binnen Reitsema's oeuvre stellig tot de meest individuele scheppingen. Bertus Fennema noemt het "een goed voorbeeld van een asymmetrisch opgebouwd pand met een rijke variatie aan horizontale en verticale geledingen." Het linker deel bestaat uit twee bouwlagen onder een plat dak. Het rechter deel tot en met de punt is hoger dan het linker deel en heeft een schuin pannendak. De drie raampartijen in de voorgevel geven een horizontaal accent aan de gevel, wat verder wordt versterkt door horizontale stroken van gesinterde baksteen boven de ramen aan de rechterzijde van de voorgevel. De middenpartij echter vormt weer een verticaal accent door drie rijen gesinterde bakstenen die iets uitsteken. Hierboven bevinden zich drie verticale vensters met glas in lood. De schoorsteen vormt het meest prominente deel van de linker zijgevel. Hij steekt uit de gevel, is opgetrokken van gesinterde baksteen en loopt richting maaiveld breder uit. De ingang van het huis bevindt zich in de rechter zijgevel.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend. Er is glas in lood aanwezig in de drie verticale stroken in de voorgevel, evenals in de ramen op de begane grond in het rechter deel.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de vele huizen van Reitsema in Leens.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.