Introductie

Het Groningse Leens staat vol met ontwerpen van de architect Willem Reitsema!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Zijlmasingel 6, Leens
Adres(sen) Jan Zijlmasingel 6
Postcode(s) 9965 PW
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Deze woning naar ontwerp van Willem Reitsema bevindt zich in een uitbreidingswijk van Leens uit de jaren dertig. De betreffende straat bevat tenminste zeven andere panden en een muziektent naar ontwerp van Reitsema. Over de opdrachtgever heb ik geen informatie kunnen vinden.

Exterieur

Het huis staat tussen twee andere huizen van Reitsema. Nummer 4 is bij oppervlakkige beschouwing gelijk aan nummer 6. Nummer 8 is de voormalige burgemeesterwoning "Merna", gebouwd in een andere en grootsere stijl. Aangezien de woning niet alleen lijkt op nummer 4 maar ook op andere ontwerpen van Reitsema die in Leens en omstreken worden aangetroffen, ontstaat de indruk dat het gaat om een soort cataloguswoning. Toch heeft de architect een aantal individuele kenmerken aangebracht. De schoorsteen, die zich centraal in de gevel bevindt, is smaller dan meestal bij Reitsema en is hier voorzien van een fraai verticaal golvend smeedijzeren ornament dat eindigt in een krul. Verder valt de bakstenen detaillering van de gevel ter weerszijden van de schoorsteen boven de ramen van de eerste verdieping op. Deze loopt vanaf de daklijn schuin naar beneden naar de schoorsteenpartij, in afwisselend dunne rode en iets bredere gesinterde baksteenstroken.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkma, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een onopvallend ontwerp van Reitsema met een opvallend mooi ornament aan de schoorsteen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.