Introductie

Van dit soort huizen in de regionale variant van de Amsterdamse School zijn er in Groningen veel te vinden - vaak van de hand van Reitsema.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Zijlmasingel 5, Leens
Adres(sen) Jan Zijlmasingel 5
Postcode(s) 9965 PV
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn, H. Nienhuis
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1938
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit pand is in 1938 gebouwd in opdracht van D. Oudman uit Hornhuizen.

Exterieur

Het pand staat aan de Jan Zijlmasingel te Leens en is één van de vele van Reitsema in deze straat. Behalve overeenkomsten vertonen deze panden vooral ook verschillen. Het meest opvallende in het onderhavige pand is de dominante schoorsteenpartij, die precies in het midden van de voorgevel staat en deze doormidden deelt. Op de schoorsteen is het jaartal 1938 aangebracht. De voorgevel is verder asymmetrisch doordat de delen links en rechts van de schoorsteen van elkaar verschillen. De ingang van het huis bevindt zich in de linker zijgevel onder een piepklein balkon waartoe een vrij forse dakkapel toegang geeft. Schoorsteen en trasraam zijn opgetrokken uit paarsbruine gesinterde bakstenen. De overige bakstenen zijn oranje.

Interieur

In het interieur bevinden zich geen noemenswaardige elementen.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de vele huizen van Reitsema in Leens. Met dank aan de familie dat ik even binnen mocht kijken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.