Introductie

Het Groningse Leens staat vol met ontwerpen van de architect Willem Reitsema!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Jan Zijlmasingel 4, Leens
Adres(sen) Jan Zijlmasingel 4
Postcode(s) 9965 PW
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Deze woning naar ontwerp van Willem Reitsema bevindt zich in een uitbreidingswijk van Leens uit de jaren dertig. De betreffende straat bevat tenminste zeven andere panden en een muziektent naar ontwerp van Reitsema. Over de opdrachtgever heb ik geen informatie kunnen vinden.

Exterieur

Het huis staat links van twee andere huizen van Reitsema. Nummer 6 is bij oppervlakkige beschouwing gelijk aan nummer 4 maar onderscheidt zich door fraai metselwerk in de gevel en een smeedijzeren ornament aan de schoorsteen. Nummer 8 is de voormalige burgemeesterswoning "Merna", gebouwd in een andere en grootsere stijl. Aangezien de woning niet alleen lijkt op nummer 6 maar ook op andere ontwerpen van Reitsema die in Leens en omstreken worden aangetroffen, ontstaat de indruk dat het gaat om een soort cataloguswoning. Toch heeft de architect een aantal individuele kenmerken aangebracht, zij het in dit geval zeer bescheiden.

De schoorsteen bevindt zich zoals vaker bij Reitsema centraal aan de voorgevel en loopt vanaf de grond tot boven het dak. Aan de schoorsteen bevindt zich een smalle verticale strook golfplaat tussen betonnen blokvormige elementen. Fennema schrijft hierover: "Bijzonder is de inventieve manier, waarop dit eenvoudige materiaal is toegepast." De overige betonnen schoorsteendecoraties (betonnen plaatjes) zijn sober gehouden. Een vergelijkbare schoorsteendecoratie (ook verticaal golvend, maar van beton en daardoor dikker) is te vinden aan een pand aan de Burgemeester Wiersumstraat 36 in Eenrum. Een onmiskenbaar Reitsema pand, hoewel niet opgenomen in de oeuvrelijst van Fennema.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkma, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het pand tegen bij een bezoek aan Leens, op zoek naar ontwerpen van Reitsema.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.